Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

2. Slesvigske Krig

Hæren

Krigen i 1864 (2. slesvigske Krig) begyndte 1. februar 1864. Østrigske og preussiske tropper gik med 57.000 mand over Ejderen - og dermed var krigen mod Danmark i gang. Danskerne havde 4 sårede, 7 fangne og 3 savnede efter dette første sammenstød. De angribende østrigere og preussere led ingen tab.

De danske forposter trak sig tilbage til Dannevirke-stillingen, som man i den danske, folkelige bevidsthed betragtede som nærmest uindtagelig. Denne helt forældede befæstning kunne ikke holdes, fordi fjenden i den hårde vinter kunne passere vestenom Dannevirke over de tilfrosne sumpstrækninger. Derfor valgte den danske hær den 5. februar under kaotiske omstændigheder at trække sig tilbage til den befæstede stilling ved Dybbøl. Efter en hård kamp den 18. april mistede man også denne stilling, mens man holdt Als frem til en blodig kamp den 29. juni.

Danmark var totalt uforberedt på krig, og tyskerne besatte Jylland helt op til Skagen. Der sluttedes våbenstilstand den 20. juli, og ved en fredskonference i Wien den 30. oktober måtte Danmark afstå Holsten, Lauenburg og Slesvig, så det danske monarkis grænse rykkede helt op til Kongeåen.

Flåden

Som i Treårskrigen var det flådens opgave at forhindre landsætning på Øerne og at blokere de tyske Østersø- og Vesterhavshavne. Den preussiske flåde var endnu i sin vorden. De danske skibe kunne uhindret stoppe handelen til de tyske byer og opbringe tyske handelsskibe. Et preussisk forsøg på at forjage flåden fra farvandet omkring Rügen blev afvist. Den østrigske flåde med base i Trieste sendte to fregatter til Vesterhavet for at hæve blokaden af Hamburg. Den danske eskadre sejrede over den østrigske, der var forstærket med tre preussiske kanonbåde, den 9 maj 1864 ud for Helgoland.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: