Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Akira Kurosawa

Akira Kurosawa (23. marts 1910 - 6. september 1998) var en japansk filminstruktør og manuskriptforfatter.

Table of contents
1 Biografi
2 Filmografi (original titel)
3 Eksterne henvisninger

Biografi

Kurosawa er måske Japans bedstkendte filmskaber. Hans film har haft stor indflydelse på en hel generation af filmskabere verden over. Hans første film "Sanshiro Sugata" fik premiere i 1943; hans sidste i 1999 efter hans død. Kun få filmskabere har haft en karriere, så lang, eller så anderkendt.

Kurosawa blev født 23. marts 1910 i Omori, Tokyo. Igennem hans liv så han Japan ændre sig fra et U-land med militære ambitioner, til en fredelig økonomisk stormagt. Selvom han mest vil blive husket for sine film fra 1950'erne og 1960'erne, forsatte han med at instruere og skrive film indtil sin død. Han døde 6. september 1998, i Setagaya, Tokyo.

Kurosawas bedstkendte film er sat i Japans feudale periode (ca. 13. århundrede - 17. århundrede). Nogle af hans værker er bearbejdede udgaver af William Shakespears stykker: "Ran", baseret på Kong Lear, og "Throne of Blood", baseret på Macbeth.

"Den Skjulte Fæstning" (japansk: "Kakushi toride no san akunin") historien om en prinsesse, hendes general, og to bønder på narrestreger, giver George Lucas noget af æren, som en inspirationskilde, for hans stjernekrigsfilm. Andre film indbefatter "Dæmonernes Port", "De Syv Samuraier" (senere genskabt i westernfilmen "Syv Mænd Sejrer") og Yojimbo - Livvagten - grundlaget for Sergio Leones western Nævefuld Dollars. Yojimbo - Livvagten fik en forsættelse, Sanjuro - ene mod alle.

Filmografi (original titel)

  • En Judo Saga (1943) Sanshiro Sugata
  • The Most Beautiful (1944) Ichiban Utsukushiku
  • En Judo Saga II (1945) Zoku Sugata Sanshiro
  • They Who Step on the Tiger's Tail (1945) Tora no o wo fumu otokotachi
  • No Regrets for Our Youth (1946) Waga seishun ni kuinashi
  • One Wonderful Sunday (1946) Subarashiki nichiyobi
  • Drunken Angel (1948) Yoidore tenshi
  • The Quiet Duel (1949) Shizukanaru ketto
  • Nora inu (1949)
  • Scandal (1950) Shubun
  • Dæmonernes Port (1950) Rashômon''
  • Hakuchi (1951)
  • Ikiru - at leve (1952) Ikiru
  • De syv Samuraier (1954) Shichinin no samurai
  • I Live in Fear(1955) Ikimono no kiroku
  • Blodets Trone (1957) Kumonosu jo
  • The Lower Depths (1957) Donzoko
  • Den Skjulte Fæstning (1958) Kakushi toride no san akunin
  • The Bad Sleep Well (1960) Warui yatsu hodo yoku nemuru
  • Yojimbo - Livvagten (1961) Yojimbo
  • Sanjuro - ene mod alle (1962) Tsubaki Sanjuro
  • Himmel og helvede(1963) Tengoku To Jigoku
  • Rødskæg (1965) Akahige
  • Byen uden årstider (1970) Dodes
  • Dersu Uzala (1975)
  • Kagemusha - Krigerens Skygge (1980) Kagemusha
  • Ran (1985)
  • Akira Kurosawas Drømme (1990) Yume
  • Rapsodi i august (1991) Hachigatsu no kyoshikyoku
  • Ikke Endnu (1993) Madadayo

Eksterne henvisninger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: