Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Aksel Sandemose

Aksel Sandemose (født 19. marts 1899 i Nykøbing Mors, død 6. august 1965), dansk-norsk forfatter.

Aksel Sandemoses fødenavn var Axel Nielsen, men i 1921 tog han navneforandring til Aksel Sandemose. Hans opvækst på Limfjordsøen Mors, giver stof til en stor del af hans forfatterskab. Også hans tid som sømand i de helt unge år fylder i hans bøger. I 1930 bosætter han sig i Norge, hvor hans mor oprindelig kom fra.

Hans romaner søger i det psykologiske, om hvorfor mennesker handler som de gør. Der optræder ofte selvbiografiske træk i hans forfatterskab.

Mest kendt er han vel som forfatter til vores allesammens jantelov.

Citater:

  • Alting i livet kommer for sent.
  • De opførte sig som vilde dyr. De hverken røg eller drak.
  • Den største forbrydelse, forældre kan begå mod deres børn, er at have glemt deres barndom.
  • Dumheden overlever altid. Den er så at sige for dum til at dø.
  • I sin bryllupsvise om gammen og leve sammen med ja og amen, og hvad det ellers var, glemte Grundtvig det væsentlige: at kunne holde kæft sammen.
  • Jante og Nykøbing Mors er den samme by, så længe det gælder omridsene, naturen, de døde ting. Menneskene kan man lige så godt henføre til Ribe eller Arendal.
  • Jeg tager altid glæderne på forskud, ellers bliver der aldrig nogen.
  • Nederlag skal op i lyset, ikke graves ned. Det er af dem, man bliver menneske.

Bibliografi

  • 1923 Fortællinger fra Labrador
  • 1927 Klabavtermanden
  • 1928 Ross Dane
  • 1933 En flygtning krydser sit spor
  • 1936 Vi pynter os med horn
  • 1939 September
  • 1946 Det svundne er en drøm
  • 1958 Varulven
  • Diverse essays og artikler.

Henvisninger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: