Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Anubis

Anubis eller Anepu, var en ægyptisk guddom, der afbildes som en menneskekrop med et sjakalhoved. Anubis nød stor anseelse i det ældste rige som de dødes beskytter, ja han spiller oprindelig en større rolle end Osiris; efterhånden træder han dog i skyggen af denne. I senere tider antoges han ofte for en søn af Osiris og Nephthys. Anubis spillede en rolle ved dommen over de døde, hvor han tillige med Horus forestår vejningen af den afdødes hjerte imod sandhedens symbol, en fjer, medens Thot opskriver resultatet. På grund af sin virksomhed ved dommen over de døde æredes Anubis i hele Ægypten. Hovedsædet for hans dyrkelse var Mellemægypten, blandt andet byen Siut ell. Assiut, hvor sjakalen antoges for et helligt dyr. Byen kaldes derfor af grækerne Lykopolis (ulvebyen). Da Anubis og Thot (Hermes) begge tog sig af de døde, forenes de undertiden til eet væsen, som grækerne kalder Hermanubis. De største og bedste fremstillinger af Anubis, som er bevarede fra den ægyptiske oldtid, findes i København på Ny Carlsberg Glyptotek: to siddende statuer, den ene af basalt (fra år 1400), den anden af bronze (fra 640).


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens konversationsleksikon 2. udgave (1915 - 1930). Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Se også

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: