Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Assemblersprog

Assembler(sprog/kode) er et lavniveau programmeringssprog.

I praksis er det bare en symbolsk måde at skrive maskinkode på, eventuelt kombineret med et simpelt makrosystem. Oversættelsen fra assemblersprog til maskinkode varetages af en assembler. Da sproget afhænger af cpu'en, taler man eksempelvist om x86-assembler, ppc-assembler, etc. Assemblersprogets muligheder er også afhængigt af, hvilket styresystem, der bruges.

Den primære fordel ved assembler er at man kan lave hardwarenære optimeringer, der ikke er mulige i andre sprog. Ulempen er at det er besværligt at skrive.

Typisk skrives selve programmet i et højniveau sprog, og hvis det derefter er nødvendigt kan kritiske dele omskrives i assembler. Det er også nødvendigt at benytte assembler til visse dele af kernen i et styresystem.

To slags instruktioner

Assemblersproget omfatter to typer instruktioner. Der er de instruktioner, der direkte oversættes til maskinkode og der er pseudoinstruktioner, som fortæller assembleren, hvordan koden overordnet skal laves. Man bruger blandt andet pseudoinstruktioner til at definere, hvilke funktioner og variabler, dr skal udstilles for andre moduler.

Eksempel

Et Hello world-program skrevet i GNU-assembler til Intels CPUer kunne se sådan ud:

  1. Simpelt Hello world! program

.data msg: .string "Hello world!\ " # Meddelelse, der skal vises len = . - msg # Længden på besheden

.text .global _start # ld bruger denne label som start _start: # Vis besked xorl %eax,%eax # Ryd eax movb $4,%al xorl %ebx,%ebx incb %bl # bx = 1 movl $msg,%ecx xorl %edx,%edx movb $len,%dl int $0x80 # Alt i Linux sker via INT 80H

# Afslut med returkode 0 xorl %eax,%eax incb %al xorl %ebx,%ebx int $0x80Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: