Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Aston Martin

Aston Martin er et berømt, ædelt engelsk bilmærke inden for sportsvognskategorien samt luksusbiler. I 2002 var antallet af producerede biler nået op på blot 16.000 - men hvilke biler.

Filmfiguren Agent 007 alias James Bond gjorde modellen DB5 særlig kendt i Goldfinger.

Firmaet blev grundlagt i 1914 af Lionel Martin og Robert Bamford. De to herrer fandt sammen året før, hvor de solgte biler af mærket Singer. Martin kørte racerløb i et område: Aston Hill Hillclimb nær Aston Clinton, og sammen med Bamford besluttede de sig for at lave deres egne biler. De købte plads i Chelsea, London og lavede deres første bil i marts 1915. Navnet Aston Martin stammer således fra et stednavn og et personnavn - ikke begge fabrikanter.

Lionel Martin forlod firmaet allerede i 1925, men nogle rigmænd overtog firmaet, omdøbte det til Aston Martin Motors og fortsatte med at lave hurtige racerbiler i 1930'erne. Efter 2. verdenskrig blev firmaet overtaget af David Brown Limited, hvilket gav anledning til en række DB-modeller, hvoraf især DB5 blev verdensberømt som nævnt tidligere. Den sidste model i rækken - DB9 fra 2003 - skal være med i Le Mans racerløbet.

Trods berømmelse var der til stadighed problemer med økonomien - og Aston Martin-mærket ejes i dag af Ford Motor Company, som købte det i 1986.

Den største model fra 2001 - V12 Vanquish - medvirkede også i en James Bond-film og har imponerende tekniske data:

  • 5935 cm3
  • V12-motor
  • 336 kW eller 460 HK

Eksterne henvisninger/kilder


Denne artikel var dagens artikel den 19. januar 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: