Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Bajkalsøen

Fakta
Areal 31.500 km²
Middeldybde (m) 740
Største dybde (m) 1.741
Volumen 23.000 km³
Oplandsareal 560.000 km²
Vandspejlskote (m) 456
Land Rusland
Bajkalsøen (russisk: Ozero Baykal, engelsk: Lake Baikal) er en i det sydlige Sibirien mellem Irkutsk og Oblast. Det er den største ferskvandssø i Asien, med et areal på 31.494 km². Det er den dybeste sø i verden, med en dybde på 1.741 m. Samtidig er det den sø i verden med det største volumen, da den består af 20% af jordoverfladens samlede ferskvandsvolumen. Verdens ældste sø - omkring 25-30 millioner år gammel. De fleste andre store søer i verden er ikke mere end 5.000-10.000 år gamle. De blev til efter den seneste istid, og store huller i landskabet blev fyldt med vand. Bajkal blev ikke dækket af is under istiden, og en stor del af søens flora og fauna er intakt.

Søen opstod som følge af et gigantisk jordskælv for ca. 35 mio. år siden, da det indiske kontinent ramte Asien, mener geologer. Efter jordskælvet rejste Himalayabjergene sig, og der blev slået en revne i jordskorpen fra Sibirien og ud til det Okhotske hav ved Stillehavet. Søen rammes hvert år af 2000 rystelser og jordskælv, eller flere om dagen. Dette gør faktisk at søen bliver større og større for hvert år - omkring 1-2 cm i breddere og dybere. Dette menes også at være grunden til dens høje alder.

Angara er den eneste flod, der har sit udspring i Bajkal og løber vestpå væk fra søen og ud i den store sibiriske flod Jenisej. 336 store og små floder har til gengæld deres udløb i Bajkal. Den største flod der løber ud i søen er Selenga som leverer halvdelen af søens vand.


Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: