Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Balders død

Dette er historien om Balders død i nordisk mytologi.

Table of contents
1 Balders død
2 Ligfærden
3 Balder i Hel
4 Odin opsøger Vølven

Balders død

Balder havde den egenskab at han kunne se ind i fremtiden. Han var altid glad og fortalte alle i Asgård om sine lykkelige drømme. Dog skete der det en dag at Balder mistede sin glæde og gik ulykkelig rundt til stor undren for aserne, som spurgte ham hvad der var galt. Balder svarede at hans drømme var vendt til mareridt som varslede ham en frygtelig skæbne. Alle aserne tog dette meget alvorligt, især hans forældre Odin og Frigg. Frigg forsøgte da at hjælpe Balder ved at få alle væsener og alle ting til at sværge, at de aldrig ville skade ham. Balder blev derved usårlig til daglig morskab for aserne, som kastede alverdens ting mod ham, men uanset hvor meget de prøvede brød tingene ikke deres ed og undveg ham altid. Kun Loke opfattede ikke Balders usårlighed som noget morsomt, i stedet blev han gal af jalousi på grund af Balders nyerhvervede popularitet og planlagde da gudens fald. Forklædt som kvinde opsøgte han Frigg og opdagede hurtigt at hun ikke havde taget misteltenen i ed, da Frigg havde anset denne plante for ufarlig. Loke fremstillede da øjeblikkeligt en pil af mistelten og gik hen til pladsen hvor aserne morede sig med at kaste ting efter Balder. Her så han Balders blinde bror Høder sidde og lytte til løjerne synlig utilfreds med ikke at kunne deltage. Loke sagde da til Høder: "vil du ikke også prøve at skyde efter Balder, så skal jeg nok vise dig hvor han er". Høder som jo så gerne ville være med tog imod Lokes forslag, og Balder døde.

Ligfærden

Da Balder skulle sendes på sin ligfærd blev han brændt på det største af alle asernes krigsskibe, Ringhorne. Men selv Thor kunne ikke skubbe det fra land uanset hvor meget Megingjord blev spændt. Aserne så da ingen anden udvej end at tilkalde Hyrrokin, som med den største lethed skubbede skibet i vandet med en sådan kraft at gnister stod fra dets bov.

Thor blev da glødende af raseri over at være blevet slået i styrke, men undlod, på asernes foranledning, at sige noget. Det var først da dværgen Lit gik ind foran Thor at han ikke længere kunne styre sit temperament og sparkede af al kraft til dværgen som uheldigvis styrtede ind i bålet.

Balder i Hel

Balder lever nu i det trøstesløse Hel sammen med sin kone Nanna, der fulgte ham på ligbålet, og med Lit, som døde i flammerne.

Guderne forsøgte at løskøbe Balder fra Hel ved at sende Hermod dertil. Han forhandlede med Hel, som forlangte at alt og alle skulle græde pga. Balders død for at aserne kunne få ham tilbage. Aserne drog da ud til alle hjørner af de ni verdener og fik alle til at græde undtagen Tøkk som nægtede. Balder må derfor forblive i Hel til ragnarok.

Odin opsøger Vølven

Tidligere var Odin der jo , som omtalt, også var nervøs for Balder rejst til Hel for at opsøge Vølven. Han rejste i skikkelse af Vegtramer for at virke ukendelig overfor hende. Odin bemærkede da at der i Hel var dækket op til fest og spurgte Vølven om årsagen. hun svarede at Balder var ventet, da han snart ville blive slået ihjel af sin broder Høder. Odin ville da vide om hvem som skulle hævne drabet og modvilligt fik han svaret, at han selv og Rind ville få en søn, Vale som ville dræbe Høder. Odin spurgte da, stadig i skikkelse af Vegtramer, om der var nogen som ikke ville begræde Balders død, men vølven trak sig da straks tilbage til sin grav, idet hun opdagede at det var Odin hun havde foran sig. Hans evne til at se ind i fremtiden havde røbet ham. Nedtrygt og magtesløs vendte Odin tilbage til Asgård, hvor Frigg forsikrede ham om at hun havde fået alverden, troede hun da, til at sværge, ved edsaflæggelse, at ingen eller intet ville gøre Balder fortræd.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: