Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Bayeux-tapetet

Et udsnit af Bayeux-tapetet, som viser hertug Vilhelm.
Den latinske tekst siger: [HI]C:WILLELM:DUX:IN:MAGNO..
Dvs.: "Her hertug Vilhelm i stor..."

Bayeux-tapetet er et 70 meter langt vægtæppe eller gobelin fra tiden efter slaget ved Hastings i 1066. Den slags, men kortere, tæpper har der sandsynligvis været mange af, men fordi de var så lange og upraktiske, blev de kun brugt ved særlige lejligheder. Dette tæppe var undertiden ophængt i domkirken i byen Bayeux i Normandiet, hvorfra det har fået sit navn.

I dette tilfælde satte dronning Matilda af Flandern sig i spidsen for arbejdet, der blev udført af en større gruppe adelige damer. Man kan stadig se, hvor den enes arbejde slutter og den næstes begynder, for de har ikke været lige omhyggelige med stingene!

Hensigten med den lange billedfrise er klart propagandistisk. Det var simpelt hen tidens fornemmeste billedmedie, som især henvendte sig til hertugens, senere kongens, gæster fra nær og fjern. Her kunne de se og læse om hans bedrift: at slå to hære på én og samme dag og dermed erobre et helt kongerige (England).

Bayeux-tæppet er bevaret gennem hungersnød, borgerkrige, pest og to verdenskrige, og kan stadigvæk ses i et særligt museum i Bayeux. Kommer man på de kanter, bør man unde sig at se kunstværket (men kom ved åbningstid, for der er rigtigt mange besøgende!).

En kopi i fuld størrelse blev færdiggjort i 1886 og hænger i dag på museet i Reading, England.

Her i Danmark arbejder vikingegruppen i Aalborg i øjeblikket med at færdiggøre en nøjagtig kopi, syet med den originale syteknik og plantefarvet garn.

Se også

Ekstern henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: