Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Bil

Denne sides navn har flere betydninger.
Se Bil (flertydig) for alternative betydninger

En bil (eller et automobil) er et selvkørende, motoriseret køretøj opfundet i slutningen af den 19. århundrede.

Der findes ingen præcise optegnelser over hvornår den første bil kørte af egen kraft, men patentet (DRP 37435) der blev registreret 29. januar 1886 anses for at være verdens første bil. Patentindehaveren var Carl Benz (1844-1929), og opfindelsen "Motorwagen Modell 1" et trehjulet køretøj med en encylindret vandkølet benzinmotor på 958 cm³ der ydede 0,75 hestekræfter ved 400 o/min.

Det første køretøj der gik i serieproduktion var Modell 3. Og det var netop i en Modell 3 at Carl Benz' hustru Bertha, med sønnerne Eugen og Richard, uden sin mands viden, foretog den berømte køretur på ca. 80 km fra hjemmet i Mannheim til Pforzheim for at bevise, at når en kvinde kunne køre et automobil, så kunne det jo ikke være så farligt som samtiden ellers mente.

Denne køretur er efter al sandsynlighed den første længere afstand der er tilbagelagt i en automobil. Verdens første bilist var således en kvinde - der have lånt sin mands bil uden at spørge om lov.

Automobil betyder slet og ret "selvbevægende" - altså kan bevæge sig af sig selv, men blev på dansk erstattet af det mere mundrette ord bil efter en enquete i Dagbladet Politiken i 1902.

Det er lovpligtigt at have en forsikring på sin bil. Prisen på bilforsikringer afhænger af mange ting. For eksempel er der billigere bilforsikring for elbiler.

Table of contents
1 Spritbiler
2 Biltyper
3 Se også
4 Kilder/henvisninger
5 Spritbilsrelateret
6 Supplerende spritinformation

Spritbiler

I dag kan man købe biler som kan køre på mere eller mindre sprit. Almindelige biler kan ifølge DR Videnom, køre på op til 5% (vandfri) sprit.

Der findes også biler, vis motorer der kan køre på op til 85% sprit og mindst 15% benzin. Her er en liste over E85 biler: EERV. Clean Cities: Search for light-duty vehicles using fuel: Ethanol.

Nogle få bilmotorer kan køre på 100% sprit. Bemærk at Skycar også kan flyve på 100% sprit.

Selvom sprit bliver til H2O og CO2 i forbrændingsmotorer og brændselsceller, kan sprit godt være CO2-neutralt, hvis CO2 som blev anvendt til at fremstille spritten, oprindeligt kom fra atmosfærenn under forbrug af f.eks. solenergi (planter, solceller), vindenergi eller fusionsenergi. Spritten kaldes i så fald bioethanol.

Selvom om samfundet i dag ikke kan lave al spritten der er nødvendig, vil en motorpark (f.eks. bil, lastbiler) som har mulighed for spritanvendelse, stille samfundet som helhed friere i fremtiden.

Biltyper

Se også

Kilder/henvisninger

Spritbilsrelateret

Supplerende spritinformation

Se galleriet
»« i .Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: