Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Bobby Fischer

Bobby Fischer er det navn, hele verden kender og bruger om Robert James (Bobby) Fischer (født 9. marts 1943 i Chicago), amerikansk/islandsk skakspiller.

Fischer lærte at spille skak som 6-årig og viste snart at have geniale evner. Fra han var otte til han blev 13 år, udviklede han sig på helt egen hånd til en fantastisk stærk spiller. Første gang verden hørte om amerikanernes nye stortalent var i 1956, da Bobby Fischer besejrede den kendte mester Donald Byrne. I 1957 vandt han det amerikanske mesterskab, og sejren gav adgang til interzoneturneringen året efter i Portoroz, hvor han blev nr. 5 og sensationelt kvalificerede sig til kandidatturneringen. Han blev udnævnt til verdens yngste stormester. Bobby Fischer var da VM-kandidat og kun femten år gammel.

Den 1. september 1972 vandt Bobby Fischer VM i skak i Reykjavik mod Boris Spassky i et dramatisk opgør. Det var første gang, en amerikaner vandt denne titel. I 1975 overlod han titlen til Anatoly Karpov uden at have spillet i den mellemliggende tid.

I 1992 forlod Fischer kortvarigt sit skak-otium, da han stillede op til en revanche-match mod Spassky over 30 partier i Jugoslavien. Det amerikanske justitsministerium havde advaret Fischer om at han risikerede op til 10 års fængsel hvis han spillede i Jugoslavien, der på dette tidspunkt var underlagt et internationalt handelsembargo. På det indledende pressemøde viste Fischer brevet fra Justitsministeriet frem og spyttede på det som svar overfor de jugoslaviske værter. Fischer vandt matchen klart og viste i glimt at han stadig var en gudsbenådet skakspiller på trods af 20 års fravær fra spillet.

Den stadigt mere excentriske Fischer har gennem årene udviklet et intenst had til især skak, jøder og USA, der i hans få interviews kommer til udtryk i stærkt paranoide sammensværgelsesteorier bl.a. med påstande om at VM-matcherne mellem Garry Kasparov og Anatoly Karpov var aftalt spil.

I juli 2004 blev Fischer arresteret i Tokyos Narita lufthavn på begæring af de amerikanske myndigheder, der ville retsforfølge ham i USA for overtrædelse af handelsembargoen mod Jugoslavien i 1992. I Marts 2005 tilkendte det islandske parlament imidlertid Fischer et islandsk statsborgerskab i taknemmelighed for at han i 1972 satte øen på verdenskortet. Den 24. marts 2005 landede han igen i Reykjavik, hvor han stadig bor.

Fischer spiller ikke længere almindelig skak, men udelukkende Fischer Random.

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: