Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Brændselscelle

En brændselscelle er en transducer, der laver elektricitet ved en kemisk reaktion af f.eks. brint, metan eller metanol med ilt.

Table of contents
1 Længere forklaring
2 Se også
3 Eksterne henvisninger

Længere forklaring

I den simpleste og mest optimale brændselscelle omsættes brint og luftens ilt til energi med vanddamp som eneste biprodukt. Princippet i en brændselscelle er simpelt.

Brint føres ind i cellen, og tiltrækkes af den negative anode. Anoden har katalytiske egenskaber, dvs. at den kan omdanne brint (H2) til positivt ladede hydrogenioner (H+). På den anden side af anoden er den positive katode, og imellem dem en ionledende væske, en såkaldt elektrolyt.

Elektrolytten må ikke lede elektroner. Ved anoden spaltes brinten altså til positive hydrogenioner, der hver har mistet en elektron. Elektronen kan ikke bevæge sig gennem elektrolytten, men tiltrækkes derimod af den positive katode.

Elektronen har én negativ elementarladning på ca. -1,602 x 10-19 coulomb. Denne ladning kan på elektronens vej til katoden udnyttes som energi, f.eks. til at få lys i en glødelampe.

På katodesiden pumpes dioxygen (O2) ind i cellen. Disse spaltes også til negative oxygenioner (O-). De spaltede positive hydrogenioner på anodesiden tiltrækkes af de negative oxygenioner og ledes igennem elektrolytten. På katodesiden går hydrogen og oxygen sammen og danner vand.

For alle typer brændselsceller er brintreaktionen den samme, men hertil kan som sagt påregnes en mængde CO2 ved anvendelse af carbonhydrider.

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: