Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Christiansborg

Christiansborg Slot er hjemsted for Danmarks Folketing men har tidligere været kongens slot. Det ligger på Slotsholmen i det centrale København. Det er bygget på ruinerne af Absalons Borg fra 1160'erne og det senere Københavns Slot, og ruiner deraf kan ses i kælderen under det nuværende slots nordlige indgang.

I 1736 byggede Christian 6 det første Christiansborg: et firefløjet rokoko palads med ridebane, hofteater - der står der endnu - og slotskirke samme sted som den nuværende. Det var ekstremt dyrt; Opførelsen kostede ligsåmeget som 2/3 af et års indtægt for hele riget, eller som værdien af al ejendom på Sjælland. I knap 50 år udfoldede der sig et storslået hofliv på slottet. Men i 1794 udbrød der brand i hovedfløjen, og slottet med slotskirken udbrændte.

Det andet Christiansborg blev opført i 1806-28 i tidens stil, klassicismen. Det var omkring dette slot, at begivenhederne ved landets overgang fra enevælde til folkestyre udspillede sig. I marts 1848 samledes et folketog foran Christiansborg, der resulterede i at Danmark fik sin første demokratiske grundlov. Kongen afstod siden nogle af sine gemakker til Rigsdagen, som begyndte sin virksomhed i januar 1850 i den samme fløj af Christiansborg som den, hvor Folketingssalen i dag ligger. Det andet Christiansborg brændte i oktober 1884.

Man begyndte opførelsen af det tredje Christiansborg i 1906, med brug af de samme mure som de to foregående slotte. Stilen blev nybarok, og bygningens tyngde og soliditet skulle understrege slottets betydning som rigets politiske midtpunkt.

Se galleriet
»« i .

Ekstern kilde/henvisningDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: