Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Compact Disc

Cd (forkortelse af Compact Disc) er et optisk medie til musik, billeder, video og data.

Den blev først kendt som en lyd-cd, hvor den i løbet af få år erstattede grammofonpladen.

En standard cd er 12 cm i diameter og har en varighed på 74 minutter. For at høre lyd fra en lydcd kræves en cd-afspiller - som enten kan være en selvstændig enhed eller tilbehør til en pc.

En videocd (VCD) kan indeholde både lyd og billede i MPEG-1 formatet også med en spilletid på 74 minutter. I en lidt forbedret udgave i MPEG-2-formatet kaldes den for superVCD eller SVCD, men længden falder så til typisk 20 min.

Endelig kan den bruges til opbevaring af data, f.eks. tekster, programkode, billeder mv., og en sådan datacd kan rumme fra 650-700MB. Blandt de nyeste påhit er XVID-, divX- eller MPEG-4-formatet, som er har en lige så god kvalitet som MPEG-2, men det er så elastisk, at en normal cd kan rumme fx 60 min. videoklip. Afløseren for Cd'en er DVD-skiven.

Alle cd-typer kan produceres ved hjælp af en cd-brænder, som efterhånden er standardudstyr på en pc. Det har givet anledning til problematikker med hensyn til ophavsretten, hvilket har ført til, at musikindustrien kan indkassere en blankbåndsafgift per solgt blank cd.

Se også

Eksterne henvisninger/kilderDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: