Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Danmark-Norge

Danmark-Norge var betegnelsen for tvillingeriget efter Kalmarunionens sammenbrud, da Sverige trak sig ud af samarbejdet mellem de nordiske lande.

Økonomisk set fungerede Danmark og Norge perfekt sammen, da Norges svaghed fra gammel tid var et underskud af landbrugsvarer som blev opvejet af dansk landbrug. Norges stærkeste kort i unionen var dens skove, som Danmark manglede, da man efter Den store nordiske krig, hvor man afgav de skånske landsdele, skulle opretholde en mægtig flåde. Faktisk blev Norge på Danmarks bekostning bevidst anlagt som foregangsland hvad angik industrialiseringen, da man også havde adgang til mineraler og metaller; Men gjaldt det karrieren og at opnå et embede, så måtte man tage til hovedstaden, hvor universitetet lå og et søkadetakademi, der uddannede flådens officerer. København satte sine spor på de nordmænd der flyttede til Danmark, og det prægede norsk sprog. Dansk var det eneste disponible skriftsprog til forskel fra det talte norske almuesprog, og mange af de veluddannede vendte overhovedet ikke hjem igen.

Det blev en kendt legende i Norge, at landet gennem århundrederne var nedbøjet og forsumpet under det danske herredømme, men denne opfattelse blev aldeles ikke delt af datidens nordmænd. De dansk-norske konger skulle mindst en gang i deres regeringstid på en rundfart til Norge, men nordmændene så ikke mere til kongerne end danskerne gjorde i Jylland og på øerne.

De tætte politiske bånd mellem Danmark og Norge sluttede i 1814 under fredsforhandlingerne i Kiel, kendt som Freden i Kiel. De allierede ville ikke stille større krav til Danmark-Norge i forhold til deres rolle i Napoleonskrigene; men Sverige ville det anderledes, da man i århundreder havde søgt at erobre Norge, men specielt efter dens afståelse af Finland til Rusland i 1809. Siden 1801 hvor de første sammenstød mellem de engelske og dansk-norske skibe skete, havde forbindelsen mellem Danmark og Norge været afbrudt af engelsk besættelse af Kattegat. Der herskede hungersnød i Norge, og økonomien var brudt sammen. Men kong Frederik 6 vedholdt sin alliance med Frankrig. For at beholde Norges loyalitet i Unionen sendte kongen sin fætter Prins Christian Frederik (senere Christian 8) til Norge, som statholder. Prinsen nåede til Norge til trods for engelske krigssibe - forklædt som en fisker i en fiskerbåd. Nordmændene blev chokerede over, at den over fire århundreder gamle union var opløst, og for at undgå en sammenslutning med Sverige søgte man at skabe et uafhængigt Norge, med datidens frieste og ældste forfatning i Europa. Imidlertid fik den svenske konge tvunget nordmændene ind i unionen, dog accepterede han Eidsvoll-forfatningen. Danmark fik overdraget de gamle norske kolonier Færøerne, Island og Grønland, da de havde været under norsk lov siden unionens tilblivelse. Mod Sveriges overtagelse af Norge blev man lovet Svensk Pommern i Nordtyskland. Danmark lavede dog en byttehandel med Preussen for Pommern og Rügen for Lauenburg, tæt ved Holsten.

Selvom Norge blev tvunget ind i en union med Sverige, blev de tætte kulturelle bånd mellem Danmark og Norge opretholdt. Det norske uddannelsessystem var stadigt nært knyttet til det danske, og det norske skriftsprog var frem til begyndelsen af det 20. århundrede rent dansk. Der foregik en langt større kulturel kontakt mellem Danmark og Norge efter 1814, end mellem Norge og Sverige.

Kendte dansk-norske folk:



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: