Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

David Lynch

David Lynch (født 20. januar 1946) er en amerikansk filminstruktør.

Lynch er født i Missoula, Montana, USA en lille by som mange mener minder om miljøet som flere af hans film tager udgangspunkt i. Han studerede ved forskellige kunstskoler og giftede sig i 1967 med Peggy Lynch. De blev senere skilt. Han giftede sig igen i 1977 med Mary Fisk.

Han gjorde sin instruktørdebut med filmen Eraserhead i 1977, en film som blev karakteriseret som surrealistisk og mærkelig, og enkelte troede at den ikke ville kunne blive frigivet fordi den var alt for sær. Filmen fik hurtigt kultstatus. Næste film fra Lynch var The Elephant Man som kom i 1980. Denne film blev meget godt modtaget af kritikerne og blev også nomineret til otte Oscars, men vandt ingen. I hovedrollerne finder vi blandt andre Anthony Hopkins og John Hurt.

Lynchs film er stort set anset for at være for de mere specielt interesserede og er ofte forvirrende og provokerende. Dette gælder også hans meget omtalte tv-serie Twin Peaks som blev lavet i 1990. Denne serie handler i udgangspunktet om mysteriet omkring et drab i en lille og mærkelig by.

I 1999 overraskede Lynch mange med filmen The Straight Story. Som titlen indikerer er dette en film med en historie som er «lige ud ad landevejen», meget uligt Lynchs tidligere film. Filmen fik varm omtale og blev nomineret til en Oscar.

Kendte værkerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: