Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Elver

Elverfolk (vætte, fe, oldnordisk: Alfer) man troede på i gamle dage, er ikke altid de samme som dem man læser om i nyere eventyr og bøger.

Navnet kan betyde at de levede i elve.

De gamle elverfolk var, vist nok, disse hersens smukke blege elverpige/kvinder der var hule i ryggen og som undertiden kunne danse andre til døde. Det at de var hule i ryggen er lidt synonymtagtigt for at de var usynlige, hvis man så dem bagfra. Dog ikke i nogle tilfælde, hvis de havde tøj, der også dækkede deres rygge. Skulle eftersigende færdes i skove og af og til lokke folk i døden, ligesom lygtemænd kunne finde på.

Det nye elverfolk - eller det elverfolk som vi taler om i dag, er hovedsageligt baseret på J.R.R. Tolkiens univers. Tolkien sammenfattede myter og sagn fra verden over som handlede om elvere, og digtede selv lidt til.

Af udseende beskrives de som værende høje, blege og ikke mindst smukke væsner. De har enten kulsort eller helt lyst guld- eller sølv-farvet hår.

Elverfolk er kreative, åndelige og intelligente og bruger størstedelen af deres tid på at skabe smukke ting, hvadenten det er i form af noget fysisk, eller i sange og skrifter.

Elverfolk er udødelige - i den forstand at de ikke kan dø af ælde. Til gengæld kan de dø af sorg, eller, de kan blive slået ihjel.Table of contents
1 Alfer
2 Hvor kommer alferne fra?
3 Hvad er en Alf?
4 Enegængere og Flokke
5 Se også
6 Kilder/henvisninger
7 Eksterne henvisninger

Alfer

Ved vi egentligt hvad det er?
Skrevet af:Line Brædder Madsen

Hvis vi rejste 800 år tilbage i tiden, kunne vi spørge et hvert menneske vi mødte om, hvad en alf er. Dengang vidste alle i hele Europa med garanti, hvad de små væsner var for noget, og de kunne helt sikkert også fortælle en masse historier, rygter og myter om dem.

Men i nutiden, ved vi almindelige mennesker så overhovedet noget om alfer? Ikke ret meget i hvert fald. Hvordan kan det egentligt være? Godt nok er det ikke nogen brugbar viden at have i dagligdagen. Men det er da rart at gemme lidt alternativ viden fra vores fortid.

Hvor kommer alferne fra?

Alfer stammer fra en gammel naturreligion, som stenalderfolk dyrkede. Senere dukkede Alfer op i den Nordiske mytologi, hvor de var en slags Guderace af lavere rang, der færdedes sammen med Aserne og Vanerne. Alferne var derfor overnaturlige væsener i den nordiske mytologi. Guderne gav dem krop og forstand som mennesker. Det siges, at de en overgang boede i Valhalla, i huset ”Alfheim”, indtil Vanen Frei blev overgivet huset. Så måtte alferne flytte ned på jorden, hvor de levede som en slags "hverdags guder".

Lysalferne var de gode og boede i Alfheim, som ligger i himlen. Svartalferne, de sorte alfer, levede i mørket nede i jorden og var i familie med dværgene. Dværgene opstod som maddiker i den første jætte Ymers krop.

Da Danmark og resten af Europa blev kristnet, overlevede troen på Alfer, selv om den derfra blev kaldt "overtro". Langsomt uddøde troen på alfer og i dag er det mest små børn der tror på dem.

Hvad er en Alf?

Alfer er små menneskelignende væsner med vinger, der dog nogle gange tryller sig større eller mindre. De er naturånder, der holder til i blomster, bjerge, klipper, sten eller høje. Alfer er usynlige for mennesker, medmindre man er heldig, at se dem dansende rundt Sankt Hans aften. Alfer er ofte sammen med dyr, som f.eks. mus og sommerfugle. De tålte ikke dagens lys. Det fortælles om dem, at de var dygtige til håndværk og kunst.

Alferne er som sagt meget små og derfor er de også sarte. Hvis ikke de havde deres alfemagi, der virker gennem tankens kræft, ville de sikkert ikke kunne overleve. Alfer har florlette vinger og deres tøj er for det meste lavet af blomster og blade, ligesom alfen Klokkeblomst, fra historien Peter Pan.

Enegængere og Flokke

Ensomme alfer lever alene ude i skoven, men de fleste alfer lever i forskellige størrelser af flokke. Hver flok har en Alfedronning, der uddeler små opgaver til de andre Alfer. Opgaverne kan enten være nogle der hjælper mennesker, eller der driller dem. Alfer bliver nemlig hurtigt hidsige hvis mennesker irriterer dem og så tager de hævn! Heldigvis er hævnen sjældent hård.

Se også

Kilder/henvisninger

Eksterne henvisninger


Denne artikel var dagens artikel den 14. december 2004.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: