Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Fagleksikografi

Fagleksikografi er den videnskabelige disciplin, der beskæftiger sig med udarbejdelse, design, brug og bedømmelse af fagordbøger. En fagordbog er en ordbog, der behandler terminologien inden for et eller flere fagområder. En person, som arbejder med fagleksikografi kaldes en fagleksikograf.

Fagleksikografien er en underafdeling af den disciplin, der kaldes leksikografi, som beskæftiger sig med ordbøger generelt.

Table of contents
1 Fagleksikografiens funktionslære
2 Relevant litteratur
3 Eksterne links

Fagleksikografiens funktionslære

Inden for fagleksikografien er der etableret en såkaldt funktionslære, der går ud på, at en hvilken som helst ordbog skal udarbejdes med udgangspunkt i den eller de intenderede funktioner, som ordbogen skal have. Det kan fx være en kommunikationsrelateret funktion, dvs. tekstforståelse, tekstproduktion, tekstrevision eller oversættelse af tekster, eller det kan være en vidensrelateret funktion, dvs. man har behov for at vide mere om et specielt emne eller mere generelt udbygge sin viden. Ordbogens forfattere skal så på baggrund af den valgte funktion sammenholdt med ordbogens målgruppe, inkorporere de data, der er nødvendige for, at brugeren kan anvende ordbogen til løsning af et problem, der falder inden for ordbogens funktion(er).

Relevant litteratur

  • Henning Bergenholtz/Sven Tarp (red.): Manual i fagleksikografi. Systime 1994.
  • Sandro Nielsen: "Forholdet mellem alordbøger og enkeltfagsordbøger". I: R. V. Fjeld (red.): Nordiske studier i leksikografi. Nordisk forening for leksikografi 1992.
  • Sandro Nielsen: "Overvejelser angående det leksikografiske grundlag for en elektronisk bilingval regnskabsordbog", LexicoNordica 9-2002, 173-194.

Eksterne linksDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: