Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Februarrevolutionen

Februarrevolutionen kaldes den omfattende revolutionsbølge, som omfattede store dele af Europa i 1848. Sammenlignet med andre revolutioner faoranledigede Februarrevolutionen ikke så store forandringer som Den franske eller Den russiske revolution, men den var langt mere geografisk omfattende.

Februarrevolutionen var meget sammensat. Den havde såvel politiske som sociale sider, og den havde også stærke nationale indslag. Det nationale element var mest fremtrædende, i lande som Tyskland og Italien, som var splittet op i en række enkeltstater; men den var på samme tid opløsende, eller opløsende i en stat som Østrig med mange nationale minoriteter.

Den første væbnede opstand fandt sted i Paris i dagene fra 22. til 24. februar 1848. Den gamle grundlov, eller julimonarkiet fra 1830, faldt uden at kunne iværksætte en bemærkelsesværdig styrke.  Borgerkongen, Louis Filip, flygtede til England, og der blev etableret en republik; Stemmeretten blev udvidet til at gælde for alle mænd, uanset om de havde ejendom eller hvad indtægten var.   

I februar kæmpede det liberalee borgerskab og arbejderklassen side om side på barrikaderne. Julimonarkiet havde været underkastet det højere borgerskab og kapitalen, og derfor var der en fælles interesse for dele af borgerskabet og arbejderklassen. Det udviklede sig dog til et bittert fjendskab efter en indledende sejr. Valgene til grundlovgivende forsamling i april blev en stor skuffelse socialisterne.

I maj var der voldsomme arbejder-demonstrationer, og i juni, efter det blev besluttet at lukke de såkaldte Nationalværksteder, som skulle sikre retten til arbejde, brød striden ud. Denne kamp var den første direkte væbnede klassekamp mellem borgerskab og arbejderklasse. Regeringsstyrkerne under general Cavaignac gik frem med stor grusomhed og adskillige tusinde arbejdere blev dræbt.

Ligesom med Pariserkommunen i 1871, var juni 1848 et knusende nederlag for arbejderklassen i Paris.

Kilder/henvisninger:Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: