Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ferrari

Ferrari er et italiensk bilmærke grundlagt 1948 af Enzo Ferrari (1898-1988). Logoet er et gult skjold med en stejlende sort hingst. Deraf kommer Ferraris kælenavn Cavallino Rampante. Ferrari ejes i dag af FIAT og indgår i en forretningsenhed sammen med Maserati i denne koncern.

Enzo Ferrari begyndte sin karriere som racerkører, men fandt efterhånden ud af, at hans evner var større indenfor ledelse. Han var teamchef for Alfa Romeo gennem 1920'erne og 1930'erne, men havde afbrudt disse bånd i 1938 for at udvikle sine egne biler. Hans fratrædelsesordning med Alfa Romeo stipulerede, at han ikke måtte benytte sit eget navn, så disse biler blev bygget under navnet Auto Avio Construzioni. Da krigen kom, blev hans fabrik i Modena lagt om til krigsproduktion. Efter krigen kunne Enzo ikke komme hurtigt nok i gang med at lave racerbiler igen, så allerede i 1946 fremstod den første "rigtige" Ferrari model 166. Enzo indså dog hurtigt, at præmiepenge ikke kunne finansiere hans racerteam, så han besluttede at fremstille gadebiler på grundlag af racermodellerne og sælge til eksorbitant høje priser. Denne strategi var vovet set med baggrund i tidens økonomi, men der var dog stadig nok rige til at holde Ferrari oppe. Og de priser, han tog, (og hans firma stadig gør), øgede blot "mystikken" om bilmærket.

I starten af 1960'erne forsøgte Ford at købe Ferrari, og man kom meget langt i realitetsforhandlinger, før Enzo alligevel sagde nej. Der er siden blevet spekuleret i, at Enzo nok var klar til at sælge, men kun til et andet italiensk firma, og hans forhandlinger med Ford kun var for at lokke disse ud af busken. Desværre for Enzo lykkedes den plan ikke. Og da Henry Ford II samtidig blev sur og påbegyndte en jagt på Ferrari på forskellige motorsportsbaner med Fords eget team, var midten og slutningen af 1960'erne ikke en god periode for Ferrari. Det hele endte med, at Ferrari solgte hele personbilsproduktionen og halvdelen af racerbilsproduktionen til Fiat i 1968. Dog beholdt Enzo den enevældige ledelse af racerteamet. Man kan spekulere på, hvor hårdt et slag det var for ham, da hans første kærlighed altid var racerbilerne, og personbilerne "kun" var en måde at tjene penge til racerteamet på.

Ferrari døde 90 år gammel i 1988, hvorefter Fiat erhvervede 40 procent af de udestående aktier i racerteamet, mens Ferraris "uægte" søn Piero Lardi Ferrari arvede de sidste 10 procent. Efter Enzos død har Fiat formået at vedligeholde myterne og legenden om Ferrari som noget særligt. Det skyldes ikke mindst, at man siden 1993 har haft Luca di Montezemolo i direktørstolen. Han har i enestående grad formået at forvalte arven efter Enzo, måske endda med endnu større succes end Enzo selv. Han begyndte sin direktørtid med at udpege franske Jean Todt til teammanager for racerteamet, og denne har fået knyttet stort set alt, hvad der er bedst i formel 1 til Ferrari, hvilket har medført, at Ferrari i dag står som totalt dominerende i denne sport. Di Montezemolo har på personbilsområdet gennemtrumfet en uhørt kvalitetsforbedring af bilerne, samt haft en restriktiv produktionspolitik (maksimalt 4.000 biler pr. år), der har resulteret i, at efterspørgslen til stadighed overgår udbuddet. Da Fiat købte Maserati af Alejandro de Tomaso, var der tale om et fallitbo, der producerede under 1.000 biler årligt. Fiat sammensmeltede derefter de to bilmærker i én forretningsenhed under di Montezemolo ledelse. Hans første skridt var at lukke Maserati i et år for at renovere produktionen. Samtidig udvikledes en helt ny model, og det er siden blevet til yderligere to modeller. Maserati påregner at fremstille omkring 4.850 biler i 2004.

I dag fremstiller Ferrari-modellerne: 360 Modena, 575 Maranello, 612 Scaglietti og supermodellen "Enzo".

Se også


Denne artikel var dagens artikel den 28. oktober 2004.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: