Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

George W. Bush

Dette er et stoppested for Minibussens destination USA.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

George W. Bush
Præsident nr.: 43
Præsidentperiode: 20. januar 2001 - nu
Afløste: Bill Clinton
Fødselsdato: Lørdag, 6. juli 1946
Fødselssted: New Haven, Connecticut
Gift med: Laura Welch Pierce
Erhverv: Forretningsmand
Politisk parti: Republikaner
Vicepræsident: Richard B. Cheney

George Walker Bush (født 6. juli 1946) blev i 2000 valgt som USAs 43. præsident og i 2004 genvalgt for en ny fireårig periode.

2000-valget er på grund af det meget tætte løb i delstaten Florida gået over i historien som et af de mest omstridte nogensinde. Valget blev først afgjort, da den amerikanske højesteret med en kendelse den 12. december 2000 stoppede igangværende omtællinger i Florida og tildelte Bush statens valgmænd og dermed den endelige sejr over den demokratiske modstander, daværende videpræsident Al Gore, der ellers på nationalt plan fik flere stemmer end Bush. Men på grund af systemet med valgmænd var det Bush, der aflagde ed og blev indsat som præsident den 20. januar 2001.

Ved præsidentvalget den 2. november 2004 mødte Bush demokraten John Kerry i kampen om de amerikanske vælgeres gunst. Et hovedtema i denne valgkamp var netop Irak-krigen og Krigen mod Terror, men også abort og kloning og kandidaternes generelle troværdighed var i fokus.

Bush vandt i sidste ende USA-præsidentvalg 2004 med 52,5% af stemmerne, og beholder derfor embedet i den næste 4-årige periode.

George W. Bush er søn af den tidligere amerikanske præsident George H.W. Bush (1989-1993) og Barbara Bush og var fra 1995 og til sin tiltræden som præsident guvernør i Texas

Bush har medbragt sine hunde, Spot og Barney og sin kat, India til Det Hvide Hus. Spot, der døde i 2003 var en direkte efterkommer af forældrenes hund, Millie, der huserede i Det Hvide Hus som præsidenthund under faderens præsidentperiode. Der har kun været tre præsidenter gennem historien, der ikke har haft kæledyr i Det Hvide Hus. Det var Millard Fillmore (1850-1853), Franklin Pierce (1853-1857) og Chester Alan Arthur (1881-1885).

I 1968 blev Bush medlem af den hemmelige klub Skull and BonesYale Universitetet.

I sin tid som guvernør i Texas blev George W. Bush kendt for ikke at benåde en eneste fange, og i hans tid blev der henrettet over 200 fanger, hvilket er rekord for hele USA.

Bush har aldrig besøgt Danmark, men har haft officiel besøg af statsminister Anders Fogh Rasmussen i Det Hvide Hus

Table of contents
1 Politik
2 Udnævnelser
3 Se også
4 Medier
5 Ekstern henvisning

Politik

Efter terrorangrebene på New York og Washington den 11. september 2001 indledte Bush den såkalte 'Krig mod terror', hvilket med det samme gav udslag i invasionen af Afghanistan. Sidenhen medførte krigen blandt andet en USA-ledet invasion af Irak (sammen med en "Koalition af Villige Lande") - en krig som i hele verden har været genstand for megen diskussion. Bush's begrundelse for krigen var, at Irak angiveligt besad masseødelæggelsesvåben, hvilket der senere er blevet sået en del tvivl om.

Udnævnelser

Blandt hans regeringsudnævnelser kan nævnes: Colin Powell - udenrigsminister (secretary of state), afløst i 2005 af Condoleezza Rice; Donald Rumsfeld - forsvarsminister; Spencer Abraham - Energiminister udnævnt i 2001, udskiftet med Samuel Bodman i 2005 ; Gale Norton - indenrigsminister; og Tommy Thompson - Socialminister. Finansministeren Paul O'Neill sagde selv op i 2003, og afløstes af John Snow. Som Justitsminister blev den meget udskældte John Ashcroft i 2005 udskiftet med Alberto Gonzales.

Se også

Medier

Ekstern henvisning


Denne artikel var dagens artikel den 2. november 2004.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: