Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Grafisk brugerflade

Grafisk brugerflade er den danske betegnelse for det engelske Graphical User Interface der normalt forkortes til betegnelsen GUI. En ordret oversættelse af Graphical User Interface ville være Grafisk bruger grænseflade og den betegnelse ses også brugt, men Grafisk brugerflade er den mest anvendte.

Betegnelsen stammer fra computer verdenen.

Når et styresystem eller et program har en Grafisk Brugerflade præsenteres mulige kommandoer og funktioner ved hjælp af små billeder (der normalt kaldes ikoner). Oftest med brug af en mus vil man kunne flytte en markør rundt på skærmbilledet. Markøren kan pege på ikonerne og klikker man da på musens knap vil en given funktion blive udført. Et eksempel kunne være en ikon med et billede af en printer. Det er nemt at lære at en sådan ikon vil forårsage at noget udskrives. En kommandolinje ses oftest som modstykket til en Grafisk brugerflade. Ved en kommandolinje brugerflade ville man eksempelvis skulle skrive kommandoen 'print', 'udskriv', 'skriv' eller lignende for at en lignende funktion aktiveres.

I de fleste Grafiske brugerflader bruges metaforen om et skrivebord (desktop) hvor forskellige objekter (ikoner) befinder sig. Ved at aktivere et af disse ikoner vil typisk et program starte. Dette program vil vises i et vindue, altså blot en del af skærmen. Startes et andet program præsenteres det i et andet vindue og der kan da skiftes mellem at arbejde med eller i de forskellige programmer.

Historie

Flere elementer hører til den grafiske brugerflades historie, her startes med det arbejde der blev udført ved [[Xerox]'s PARC udviklingslaboratorium. Her udvikledes en eksperimentel computer (Xerox Alto) der nok kan betegnes som den første computer med det vi i dag ville genkende som en grafisk brugerflade.

Arbejdet ved Xerox PARC blev bl.a. demonstreret for Steve Jobs og andre medarbejdere fra Apple Computer Ideerne som Apple medarbejderne fik fra bl.a. PARC blev først anvendt i Apple Lisa computeren der dog aldrig opnåede kommerciel succes. Den første computer med grafisk brugerflade der opnåede kommerciel succes blev Apple Macintosh der blev lanceret i 1984.

I 1985 lancerede Microsoft Windows v1.0. Windows brugerfladen var oprindeligt et tillægsprodukt der kunne installeres oven på MS-DOS, men i dag er brugerfladen en integreret del af de styresystemer Microsoft sælger.

Af andre grafiske brugerflader kan nævnes Digital Research's GEM, Amiga's Intuition, OS/2's Presentation Manager, X Window System, KDE.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: