Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Gudenå

Gudenå også kaldet Gudenåen er på trods af navnet en flod beliggende i Østjylland og er Danmarks længste vandløb, dog er den vandrigeste Varde Å.

Længde 158 km
Niveauforskel 70 m
Vandgennemstrømning 32,4 m³/s
Udspring Tinnet Krat
70 m over havet
N55°54'00" E09°24'00"
Udløb Randers
0 m over havet
N56°28'00" E10°03'00"
Land Danmark
Amt Vejle, Århus og Viborg
Kommuner Tørring-Uldum, Brædstrup, Gedved, Ry, Silkeborg, Gjern, Kjellerup, Bjerringbro, Hvorslev, Langå, Randers og Sønderhald
Sogne ???

Table of contents
1 Geografi
2 Fauna
3 Historie
4 Vandkraft
5 Sejlads

Geografi

Fauna

Historie

Helt tilbage fra oldtiden har Gudenåen været en af Jyllands hovedveje. Det vidner de mange bopladser om, og på trods af mange fald og forhindringer har det nok været lettere at transportere ting ad vandvejen, end gennem et vildnis helt uden eller med elendige veje.

Man har i gamle retsprotokoller fundet vidnesbyrd om pramfart i 1400-tallet. Kong Christoffer af Bayern (1418-48) bekendtgjorde, at "trækkarle havde lov til at slæbe pramme op langs åen med tov".

I 1799 blev der udarbejdet en plan som indebar regulering af ålegårdene og en handelsplads ved Silkeborg, men planen strandede på modstand fra lodsejerne langs åen, ikke mindst fra Ans Kro, der frygtede konkurencen om købmandshandlen, som de havde stort set eneret på.

I den første del af 1800-tallet anlagde man den første træksti.

Efterhånden blev pramfolkene dygtigere, og der blev anlagt tørvefabrikker og teglværker langs åen, som udviklede sig til egnens hovedtrafikåre for både varer og passagerer.

Gudenåen set mod nord. Billedet er taget på trækstien, tæt ved Sminge Sø.

Med anlæggelsen af Silkeborg Papirfabrik og oprettelsen af en handelsplads nåede pramfarten sin storhedstid. Der var i 1842 oprettet en åbestyrelse, der nåede frem til en aftale mellem lodsejerne langs åen og pramfolkene, og som opkrævede en afgift af prammene til vedligehold af ruten. I 1851-52 opnåede man en bevilling på finansloven til uddybning af åen og anlæggelsen af en ordentlig trækvej. Denne trækvej er i dag udlagt som gangsti med offentlig adgang, og den er spadsereturen værd med det rige plante- og dyreliv, som man oplever langs åen.

Vandkraft

I tidens løb har vandkraften været udnyttet flere steder langs Gudenåen. Danmarks største vandkraftværk, Gudenaacentralen har siden indvielsen i 1921 og frem til nu produceret elektricitet ved at udnytte kraften i Gudenåen.

Sejlads

Om sommeren er det tilladt at sejle i kano på Gudenå fra Tørring. Nærmere udløbet er der for smalt til sejlads. Dels er det besværligt, at sejle der og dels er det gjort ulovligt for at beskytte bredderne.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: