Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Halmstad

Halmstad, på dansk Halmsted, er en købstad i Halland, som er en del af det gamle danske kerneland Skånelandene.

Selve navnet Halmsted optræder første gang i kong Valdemar 2. Sejrs så kaldte Jordebog fra 1231, dengang som navnet på et herred og en kongsgård.

Fra et pavebrev i 1264 kan man se, at Halmsted på det tidspunkt havde et dominikanerkloster. I andre dokumenter fra samme periode kaldes Halmsteds indbyggere for borgere og der står at de bedrev handel og ejede skibe.

De første kendte købstadsprivilegier er fra 1307, udstedte af kong Erik Menveds bror, den senere Christoffer 2, der var hertug af Halland.

I 1430'erne hærges og plyndres Halmstad af svenske tropper under Engelbrekt.

Halmsted var Kalmarunionens kongresby. Kalmarunionen indholdt bestæmmelser om at kongevalg skulle holdes i Halmsted. Borgerne drømte om at Halmsted ville blive Danmarks og Nordens hovedstad.

I 1563 belejres Halmsted af svenskerne, men byen forsvarede sig fremgangsrigt og tappert. Måske er det derfor, Halmsteds byvåben indholder tre hjerter. Frederik 2 belønnede borgerne med store jordejendomme.

I begyndelsen af 1600'erne byggede Christian 4 Halmsted Slot.

Fra Brømsebrofreden i 1645 har Halmstad sammen med resten af Halland været under svensk overhøjhed.

I 1676 stod slaget ved Halmstad hvor svenske-kongen Karl XI besejrede den danske hær.

I Halmstad blev i 1678 midt under Skånske Krig afholdt en svensk rigsdag, hvor der blev taget en hemmelig beslutning der indebar at Skånelandenes befolkning skulle forsvenskes med alle til rådighed stående midler. De skånelandske stænder blev udelukket fra rigsdagen fordi "att den troheten icke hos dem kan förmodas, vilken av ständerna erfodras, med vilka Vi rikets angelägenheter vilja kommunicera".

Svenske-kongen Karl XI erklærede også på rigsdagen: "Skåne är ett främmande och riskabelt land vars luft är penibel och farlig för den svenska nationen." Efter Skånske Krig forpligtigede sig Karl XI og Sverige ved fredsslutningen i Fontainebleau til at lade paragraf 9 fra freden i Roskilde, der stipulerede at skånelændingene ikke måtte forsvenskes og have lov att bevare deres danske love og levevis, "forblive uryggeligt i kraft og vigueur." Men Karl XI og Sverige drømte ikke et øjeblik om at stå ved tilsagnene.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: