Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Hammer

Ved en hammer forståes normalt et redskab bestående af et metalhovede sat på et skæfte, sædvanligvis lavet af træ, der bruges til at hamre ting i: kiler, nagler søm eller til at sønderdele ting. Men ordet bruges i andre sammenhænge også.

Der findes mange forskellige hamre med vidt forskellig størrelse og funktion; de har naturligvis forskellige navne og bruges af mange fag.

Bødkerhammer, i Fagordbog (1933) er afbildet en hammer med firkantede baner, let krummet hoved, og rundt lige skaft. Materiale, størrelse og tyngde ukendt til hvad og hvordan den anvendes er ikke omtalt.

Digtehammer, træhammer, de anvendes ved kalfatring, kalfatrekølle.

Finerhammer er en hammer der anvendes til at rive finer på vist især kanter, og i grunden kun med varmelim. En hammer med en 2 - 3" bred pen. Det er pennen der anvendes, ikke banen, når fineren skal rives på. Arbejdsmetoden er den, at fineren først forsynes med varmelim, lægges på plads, fugtes en smule med varmt vand og derefter stryges i zigzag med finerhammerens pen. Bliver limen i mellemtiden for kold, noget der meget nemt sker, kan den eventuelt genopvarmes med et varmt strygejern,der så virker som finerpressejern.

Salaman nævner at finerhammeren undertiden ses lavet af træ (ill.p.496) og forsynet med en aluminiums- eller messingskinne. Finerhamre af træ er ikke almindelige, men jeg har dog set dem hos snedkermester Peder Moos, møbelkonserveringen på Frederiksborg slot. Her er de fremstillet med et hoved af egetræ, påsat en ½" dyvel. Ved brug varmes hovedet på en elektrisk varmeplade. Fordelen ved en finerhammer i træ er at pennen meget nemt kan formes efter det emne der skal fineres.

Snedkerhammeren har den flade pen fordi den skal kunne anvendes til finering.

Andre betydninger

Ekstern Henvisning

Salaman, R. A.: Dictionary of Woodworking Tools, 2nd edn., London 1989 ISBN 0044402562

Folke Jacobsen: Fag-Ordbog for Træindustrien, 1933

Dette er en side med en [[Wikipedia:Links til sider med flertydige titler
Det vil sige en side, der alt efter betydning henviser til andre sider med det egentlige indhold. Hvis du fulgte en henvisning hertil, så gå venligst tilbage og ret henvisningen til at pege på den rigtige artikel.

Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: