Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Harpokrates

Harpokrates (den græske form af ægyptisk Harpakhrad, ell. Heru-Pa-Khret barnet Horus) er Horusbarnet, altså Horus som lille. Han gengives oftest nøgen og med en finger ved munden, hvilket er blevet udlagt til at symbolisere barnets sutten på fingeren, eller en påmindelse om at bevare en hemmelighed (shhhh!). Det var især grækerne der anså ham for at være stilheden og hemmelighedens gud.

Harpokrates er gengivet på de såkaldte Horussteler som blev anvendt magisk i Ægypten. Stelerne var meget udbredte som magisk beskyttelse mod onde ånder i hjemmet. På stelen ser man fx Horusbarnet med to slanger i hver hånd, samt en løve i venstre hånd og en antilope i højre, stående på to krokodiller, og med et beskyttende Bes-maske over sit hoved. Han er også fremstillet siddende på Isis skød, som solbarnet i en lotusblomst, eller som vandbærer med en krukke, eller et overflødighedshorn symboliserende overflod.

Denne form af Horus blev dyrket meget i Grækenland og Ægypten i Sentiden (712-332 f.v.t.).

En skulptur af ham står bl.a. i en af salene i Frimurerlogen på Blegdamsvej i København.

Eksterne kilder og henvisninger

  • Politikens bog om det gamle Ægypten, Torben Holm Rasmussen, ISBN 87-00-65686-0Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: