Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Henrik 4. af Frankrig

Henrik 4. af Frankrig (Henrik 3. af Navarra) (13. december 1553 - 14. maj 1610) var konge af Frankrig 1589-1610, den første konge af Bourbonslægten.

Han var oprindelig protestant, men gik i 1593 over til katolicismen, da franskmændene nægtede at gøre en kætter til konge ("Paris er vel en messe værd"). Skabte som konge forlig mellem de stridende religioner og gav ved Nantes-ediktet i 1598 Hugenotterne udstrakt frihed.

Han var en venlig og munter mand, og blev højt elsket af befolkningen, men blev alligevel myrdet 14. maj 1610 i Paris, af en protestantisk fanatiker ved navn François Ravaillac.

Han havde store evner som statsmand, og genrejste sammen med sin dygtige finansminister Sully landets økonomi efter religionskrigene . De støttede erhvervslivet og satte store vej- og kanalanlæg igang. Det var ligeledes i hans regeringsperiode at Frankrig startede koloniseringen af Canada og grundlagde hovedstaden Quebec.

Se også:

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} {}


Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: