Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Hobbitten

"I et hul i jorden boede der en hobbit." Sådan lyder den første linje fra bogen Hobbitten eller Ud og hjem igen (The Hobbit or there and back again), skrevet af J.R.R. Tolkien og udgivet første gang i 1937.

Der er mange forklaringer på, hvad ordet "hobbit" (der er Tolkiens egen opfindelse), kommer af. En nærliggende er, at det er en sammensmeltning af det latinske homo (menneske) og det engelske rabbit (kanin).

Hovedpersonen i bogen er hobbitten Bilbo. Hobbitterne beskrives som en slags væsener, der er noget mindre end mennesker. De bruger tøj, men går med bare fødder, der ligner kaninfødder. De foretrækker at bo i luksuøst udstyrede huler. Hobbitterne har deres eget lille land og deres egen kultur, med havebrug og landbrug. Af natur er de fredsommelige.

Tolkien beskriver selv hobbitterne sådan (fra den danske oversættelse):

"De er (eller var) en lille folk, omkring halvt så høje som os og mindre end de skæggede dværge. Hobbitter har ikke skæg. Der er kun lidt eller intet trolderi ved dem, undtagen af den ganske almindelige dagsligdags slags, der hjælper dem til at forsvinde... De har det med at være tykmavede, og de klæder sig i klare farver (først og fremmest grønt og gult), de går uden sko, fordi deres fødder af naturen har læderagtige såler og en tyk, varm, brun pels, som ligner håpret på deres hoveder (det er krøllet); de har lange, smidige, brune fingre, rare ansigter, og de ler en dyb, smittende latter..."

Hobbitten er forgænger til den populære trilogi Ringenes Herre, skrevet af samme forfatter. Hobbitten er dog umiddelbart noget lettere at gå til end efterfølgerne, og bærer mere præg af i hvert fald at være startet som en børnevenlig fortælling. Senere fandt Tolkien ud af, at han slet ikke var færdig med at skrive om sin spændende sagnverden, og fortsatte, i en lidt mere alvorstung tone, i de tre efterfølgende bøger + et par stykker mere.
Denne artikel er kun påbegyndt.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at [ tilføje mere].

Litteratur

  • Tolkien, J.R.R., Hobbitten eller Ud og hjem igen, Gyldendal 1984Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: