Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Horus

Horus (muligvis af ægyptisk hor, "ansigt") var oprindeligt en ægyptisk himmelgud af form som en falk. Hans øjne var solen og månen. Senere blev han fremstillet som en mand med falkehoved.

Som personifikation af himmelen blev han senere også identisk med solen, og faraoen. Han personificerede orden, lys, det opdyrkede land og civilisation i modsætning til hans onkel, Seth, som var hans modstander, havde mange kampe med og mistede sit ene øje til. Til sidst indgik de dog forlig og delte Ægypten imellem sig, således at Seth blev gud for Øvreægpyten og Horus var Nedreægyptens gud.

Da Osiriskulten vandt indpas blev han søn af Isis og Osiris, og dannede sammen med disse den mest berømte triade i ægyptisk mytologi. Her blev han sin faders hævner, da han slog Seth ihjel.

Andre former af Horus er Harpokrates, som er horusbarnet, og Haroeris, den gamle Horus, samt Re-Horakte, morgensolens gud.

Hans vigtigste kultcentre var Edfu, Kom Ombo og Heliopolis.

Kilder og henvisninger

Ægyptiske guder og symboler, Manfred Lurker ISBN 87-567-5409-4Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: