Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Hundredårskrigen

, i slutningen af Hundredårskrigen]] Hundredårskrigen, er en betegnelse for en række væbnede konflikter mellem England og Frankrig i slutningen middelalderen 1337-1453.

Stridighederne brød ud, da den engelske konge, Edvard 3 gjorde krav på den på den franske krone. Krigens første fase domineredes af englændernes fremgang. Den franske flåde blev overvundet ved Sluys i 1340, og de engelske langbueskytter besejrede det franske opbud af riddere ved Crécy i 1346. Under Johan 2. af Frankrig fortsatte katastroferne; han blev taget til fange efter et nederlag i slaget ved Poitiers (1356) mod den sorte prins. Derefter rystedes Frankrig af indre uro, blandt andet af en bondeopstand, kaldet Jacqueriet i Nord- og Midtfrankrig. Selv borgerne i Paris gjorde oprør mod kronen, hvilket kronprins Karl (den senere Karl 5) løste ved at indeslutte byen. En af oprørets ledere, Étienne Marcel, blev derefter myrdet, og i 1360 blev der sluttet fred i Brétigny.

Johan 2.s efterfølger, Karl 5. 1364-1380, fik stabiliseret situationen og franskmændene generobrede mange områder ved at undgå regulære slag og i stedet gøre brug af guerillakrigsførelse under den begavede feltherre, Bertrand du Guesclin. Trods dette gik det igen tilbage for Frankrig under den sindssyge Karl 6.

I 1415 var englænderne igen på krigsstien. Ved Azincourt besejrede den engelske konge, Henrik 5, en stor fransk armé. Det direkte resultat af slaget var, at Burgund allierede sig med England.

Jeanne d'Arc

Under Karl 6.s efterfølger, kronprins (dauphin) Karl 7, var alle områder i det nordlige Frankrig tabt til England. I den situation var det, at jomfruen fra Orléans, Jeanne d'Arc, dukkede op. Ledet af sine stemmer lykedes det hende i 1429 at føre en fransk undsætningsekspedition til Orléans og at befri byen fra den engelske belejring. Derpå førte hun kronprinsen til Reims, hvor han blev indsat som Frankrigs konge. Det lykkedes Burgunderne at tage hende til fange i Compiègne, og de udleverede hende til englænderne, der brændte hende på bålet for kætteri den 30. maj 1431.

Jeanne d'Arcs opdukken var dog et vendepunkt. År 1435 forsonedes den franske krone med Burgund og i 1436 overtog man Paris.

Krigen afsluttedes med en fransk sejr ved Castillon i 1453.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: