Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

International Business Machines

International Business Machine Corporation (IBM) har hovedkontor i Armonk, New York, USA, og dansk hovedkontor i Lyngby. Virksomheden fremstiller og sælger computerhardware, -software og -tjenesteydelser.

Med over 316.000 ansatte og indtægter på cirka 81 milliarder dollar i 2002, er IBM et af de største og ældste it-firmaer i verden, kun NCR er ældre. IBM har udviklingsafdelinger over hele verden og forskningscentre i Austin, Beijing, Delhi, Cambridge (Massachusetts), Haifa, New York, San Jose (Californien), Tokyo og Zürich.

Virksomheden er til stede i næsten alle markedssegmenter indenfor hardware, fra mainframe-computere (hvor den er markedsdominerede) til bærbar computere. Den fremstiller også et bredt udvalg af grundkomponenter, såsom harddiske, som anvendes både i egne og andre virksomheders produkter. Dog kommer flere og flere af virksomhedens indtægter fra konsulentarbejde, fremfor almindelig produktfremstilling.

På grund af størrelsen og det blå logo er firmaet også kendt som Big Blue (Store Blå).

Table of contents
1 Historie
2 Forskellige fakta
3 Eksterne henvisninger

Historie

IBM's historie begyndte flere årtier før udviklingen af computeren - før den tid, produceredes hulkortmaskiner. Oprindeligt hed virksomheden Computing Tabulating Recording Corporation (CTR), der blev oprettet som aktieselskab den 15. juni 1911 i Binghamton, New York. Denne virksomhed var en fusion mellem Tabulating Machine Corporation, Computing Scale Corporation og International Time Recording Company. Direktøren for Tabulating Machine Corporation var på daværende tidspunkt Herman Hollerith. Thomas J. Watson Sr, der grundlagde IBM, blev direktør for CRT i 1914 og administrerende direktør i 1915. Den 14. februar 1924 ændrede CTR sit navn til International Business Machines Corporation (IBM).

Virksomhederne, der fusionerede under CTR-navnet, fremstillede et bredt udvalg af produkter, blandt andre tidsstyringssystemer, vægte, automatiske kødskærere og vigtigst af alt for udviklingen af computeren, hulkortudstyr. Med tiden kom CTR til at fokusere udelukkende på hulkortudstyret og indstillede sine øvrige aktiviteter.

Forskellige fakta

Selvom IBM ikke opfandt den personlige computer, blev arkitekturer, som er klonet fra deres oprindelige 1981-design (der var afhængigt af tredjepartskomponenter), industristandarden. Microsoft og Intel blev monopol-leverandører af to af nøglekomponenterne i de kompatible systemer.

Den 19. januar 1993 offentliggjorde IBM et underskud på 4,97 milliarder dollar i 1992, hvilket på daværende tidspunkt var det største virksomhedsunderskud på et år i USA's historie.

IBM's logo blev designet af Paul Rand.

Louis V. Gerstner, Jr var bestyrelsesformand og administrerende direktør for IBM fra 1. april 1993 indtil 29. januar 2002 hvor Samuel J. Palmisano blev valgt som administrerende direktør. Administrerende direktør for IBM i Danmark er Lars Mikkelgaard-Jensen.

IBM-overtagelser i de senere år:

  • Lotus Development Corporation i 1995 for 3,5 milliarder dollar.
  • Tivoli Systems i 1995 for 750 millioner dollar.
  • Sequent Computer Systems i 1999 for 810 millioner dollar.
  • Informix Software (et køb af aktiver fremfor en egentlig overtagelse) i 2001 for 1 milliard dollar.
  • PricewaterhouseCoopers' Consulting i 2002 for 3,5 milliarder dollar (genberegnet af IBM i august 2003 som 3,9 milliarder dollar).
  • Rational Software Corporation i 2003 for 2,1 milliarder dollar.
  • Mærsk Data i 2004 for et ukendt beløb

Se også: Liste over IBM-produkter.

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: