Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Isbjerg


Antarktisk isbjerg -
sammensat billede
(foto ) fra [1])

Et isbjerg er en stor ismasse flydende i havvand. Består ofte af ferskvandsis brækket af en bræ.

Ca. 1/7 del af isbjerget er over vandoverfladen mens de resterende 6/7 dele under, hvilket gør isbjerge farlige for skibe, da der er stor risiko for at støde ind i den del under vandoverfladen, selvom man sejler uden om den synlige del af isbjerget. Mere farligt er det dog når isbjeget ruller hurtigt rundt eller brækker over og rejser en stejl bølge. Men allerværst er de stykker, som brækker af isbjergets underside og med stor fart stiger op mod overfladen, langt fra isbjeget. Når Isbjerge flyder så højt i vandet så skyldes det der er luft fanget i isen, og at saltvandet bærer bedre oppe end ferskvand.

Det meste kendte offer for isbjerge er oceandamperen Titanic 15. april 1912.
Men M/S Hans Hedtofts forlis den 30. januar 1959, hvor 95 passagerer og besætningsmedlemmer omkom var også slem.

Isbjerge findes i de arktiske og antarktiske have, hvor der er på søkort er angivet grænser for isbjergenes normale udbredelse.

Der udarbejdes også kort med den aktuelle udredelse, som kan hentes via internettet, hvilket sker i samarbejde med Danish Center for Remote Sensing (DCRS) på DTU (se eksterne sider nedenfor).

Se også

Eksterne siderDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: