Økonomi
Uddybende artikel: Islands økonomi
Islands økonomi er meget afhængig af fiskeindustrien, som står for mere end 60% af eksportindtægterne og hvor mere end 8% af arbejdsstyrken er beskæftiget. Manglen på andre naturressourcer (med undtagelse af store mængder af hydroelektrisk kraft) har gjort Island sårbar overfor verdensmarkedsprisen på fisk. Økonomien er meget følsom over for faldende fiskebestande samt fald i priserne på de vigtigste eksportvarer: fisk og fiskeprodukter, aluminium og jernsilicium.
Den eneste naturlige ressourceudnyttelse er produktionen af cement. De fleste bygninger er af cement, og den dyre brug af importeret træ er meget begrænset. De fleste huse er af bølgeblik på et træskelet, fordi jordskælv nemt ødelægger murstenshuse.
Koalitionsregeringen mellem det politiske centrum og højre ønsker fortsat at forfølge en politik, hvor statsbudgettet formindskes og de nuværende statsunderskud ligeledes formindskes. Endelig føres en politik mod mindre udenlandsk låntagning, lav inflation, gennemførelse af landbrugsreformer og fiskerireformer, udvikling af nye grene af økonomien samt privatiseringer af statsvirksomheder. Regeringen er imod et EU-medlemskab, primært på grund af bekymringer omkring kontrollen med landets fiskeriressourcer.
Islands økonomi er blevet mere spredt og produktions- og servicesektoren har været stigende i det sidste årti. Nye planer for produktion indenfor software, bioteknologi og finansvæsenet er igang. Turistsektoren er også stigende, specielt indenfor økologiturisme og hvalturisme. Stigningen har dog været aftagende fra 2000-2002, men forventes igen at stige i 2003.
Seværdigheder
Se også