Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

James A. Garfield

James Abram Garfield, USA's 20. præsident (1881). Garfield var republikaner.

Garfield blev født 19. november 1831 i Ohio.

Han var medlem af Repræsentanternes hus og netop udpeget som senator til USA's senat, da han deltog i det republikanske konvent i 1880 for at nominere partiets præsidentkandidat. Konventet gik helt i baglås efter 33 afstemninger uden en afgørelse, da Garfield uventet begyndte at få støtte og vandt nomineringen over den tidligere præsident Ulysses S. Grant. Konventet udpegede Chester A. Arthur som vicepræsident-kandidat.

Garfields modstander fra det demokratiske parti var Winfield S. Hancock, som han slog med blot 7,368 flere stemmer ved valget (men med et flertal på 214-155 af valgmandsstemmerne). Han tiltrådte embedet den 4. marts 1881.

Han nåede imidlertid kun at være præsident i kort tid, da han cirka tre måneder inde i sin præsidentperiode blev forsøgt myrdet af Charles Guiteau, der havde fået afslag på at blive USA's ambassadør i Frankrig. Garfield svævede mellem liv og død i flere måneder, mens lægerne fortvivlet forsøgte at lokalisere en pistolkugle, der havde boret sig ind i hans krop. Garfield døde 19. september 1881 af blodforgiftning, formentlig forårsaget af de usterile instrumenter, som var blevet anvendt.

Situationen efter attentatet tilskyndede Alexander Graham Bell til at opfinde en improvisatorisk metaldetektor, som Bell personligt bragte til Det hvide hus for at undersøge præsidenten. Bell var imidlertid uvidende om, at præsidenten var placeret på en nyopfundet springmadras med jernmeder og kunne således ikke medvirke til at redde præsidentens liv ved at lokalisere kuglen.

Hans korte tid som præsident betyder, at han kun i meget begrænset omfang nåede at gøre sin indflydelse gældende, og han regnes derfor til de 4 såkaldt "tabte" præsidenter, nemlig præsidenterne Hayes, Garfield, Arthur og Harrison, som bestred embedet efter borgerkrigen.

Garfield er bemærkelsesværdigt nok kendt for at have fundet et nyt bevis for den pytagoræiske læresætning i 1876, mens han deltog i et møde i Repræsentanternes hus.

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} {}

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: