Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Jim Carrey

Jim Carrey (født James Eugene Carrey den 17. januar 1962 i Newmarket, Ontario, Canada) er en canadisk skuespiller, komiker, drejebogsforfatter og filmproducent.

Table of contents
1 Biografi
2 Filmografi
3 Ekstern henvisning

Biografi

Allerede som ti-årig indsendte Carrey sit CV til The Carol Burnett Show. I gymnasiet gav lærerne ham et par minutter ved slutningen af hver skoledag, hvor kan kunne underholde sine klassekammerater med sin stand-up-rutine.

Det gik skidt for Carrey-familien og de var nødt til at flytte til Toronto-forstaden Scarborough, hvor de påtog sig sikkerheds- og vægterarbejde ved fabrikken Titan Wheels. Carrey begyndte at arbejde i et otte-timers skiftehold hver dag efter skole. Med tiden kom familiens økonomi sig, efter de havde boet i et "folkevognsrugbrød" på en slægtnings græsplæne, og de kunne flytte tilbage.

Carrey forlod gymnasiet før tid og begyndte at arbejde i komedieklubber hvor han udviklede sit nummer, der blandt andet indeholdt parodier af berømtheder som Michael Landon og James Stewart. I 1979 flyttede han til Los Angeles i USA hvor han begyndte at arbejde i klubben The Comedy Store, hvor han blev bemærket af komikeren Rodney Dangerfield. Dangerfield syntes så godt om Carreys nummer, at han skrev kontrakt med Carrey som åbningsnummer på sine turnéoptrædender.

Carrey fik lejlighedsvis arbejde ved fjernsynet og små filmroller, hvilket med tiden førte til et venskab med Damon Wayans. Wayans' bror Keenen Ivory Wayans var ved at opbygge en sketch-baseret tv-serie for tv-stationen Fox, med navnet In Living Color og ansatte Carrey som en af skuespillerne. Carreys usædvanlige roller og opførelse på skærmen skabte opmærksomhed blandt seerene.

Carreys første hovedrolle i en film var i Ace Ventura: Pet Detective (1994). I løbet af 1990'erne medvirkede Carrey i en række succesrige film, blandt andre The Mask (1994), Batman Forever (1995), Ace Ventura: When Nature Calls (1995), Liar Liar (1997) og The Truman Show (1998).

I 1999 kæmpede Carrey hårdt for at få rollen som den afdøde komiker Andy Kaufman i filmen Man On the Moon. Adskillige skuespillere sloges om rollen, blandt andre Edward Norton, men instruktøren Milos Forman og andre filmskabere så Carrey som deres "Andy", da han aflagde prøve. Carrey optrådte for dem som Kaufman med Kaufmans egne bongotrommer.

Filmografi

  • 2005 Fun with Dick and Jane
  • 2004 Lemony Snicket - En ulykke kommer sjældent alene (A Series of Unfortunate Events)
  • 2004 Evigt solskin i et pletfrit sind (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
  • 2004 Bruce den almægtige (Bruce Almighty)
  • 2001 The Majestic
  • 2000 Grinchen - Julen er stjålet (How the Grinch Stole Christmas)
  • 2000 Jeg, mig & Irene (Me, Myself & Irene)
  • 1999 Man On the Moon
  • 1998 The Truman Show
  • 1997 Fuld af løgn (Liar Liar)
  • 1995 Ace Ventura - når naturen kalder (Ace Ventura - When Nature Calls)
  • 1995 Batman Forever
  • 1995 Hybridmanden (The Cable Guy)
  • 1994 Ace Ventura - detektiv (Ace Ventura: Pet Detective)
  • 1994 Dum og dummere (Dumb and Dumber)
  • 1994 The Mask
  • 1989 Jordiske piger er nemme (Earth Girls Are Easy)
  • 1989 Pink Cadillac
  • 1988 Dødsspillet (The Dead Pool'')
  • 1986 Peggy Sue blev gift (Peggy Sue Got Married'')
  • 1985 Once Bitten

Ekstern henvisning



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: