Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kammerat Napoleon

Kammerat Napoleon er en satirisk roman af George Orwell. Den handler en gruppe dyr på en gård, som overtager gården for at køre den selv. Den er skrevet under 2. verdenskrig og blev trykt første gang i 1945, den blev dog først anerkendt sent i 1960'erne.

Resume

Advarsel: Plot detaljer følger.

Efter en revolution på Grevefarmen, kommer to svin til magten. De omdøber gården, Dyrenes Gård. De to svin, Napoleon og Snowball, starter en magtkamp, der kulminerer i at snowball bliver forvist fra gården. Livet på gården bliver hårdere og hårdere for resten af dyrene, for svinene overtager gradvist hele magten. De uddelegerer arbejdet til de andre dyr og tildeler sig selv privilegiernerne. Med et kobbel hunde, minder om KGB, som håndlangere opstarter det førende svin, Napoleon, offentlige domstole og henrettelser, han tildeler sig selv overdådige titler og som historien skrider frem, ændrer han animalismens (kommunisme) primitive leveregler til sin egen fordel. Til slut ender det med at grisene går på to ben, går med tøj, behandler de andre dyr, som mennesker ville havde gjort det. I slutningen spiller svinene kort med de omkringliggende gårdes ejere. Gårdens andre dyr kigger på, men til deres store forbavselse kan de ikke se forskel på gris og mand.

Det specielle i den

Bogen er en allegorisk fabel, faktisk en stor metafor om Sovjetunionens "rise and fall". Mange af bogens karakterer er let sammenlignelige med Sovjets stormænd. Napoleon og Snowball kan identificeres med Joseph Stalin og Leon Trotsky. Deres uenighed om hvorvidt gården skal ledes, kan sammenlignes med Trotskys ideologi (der mente at revolutionen skulle være over hele verden) og Stalin (der mente at revolutionen var forbeholdt Rusland). Boxer, den evigt loyale bryggerhest, er symbol på det dårligt uddannede proletariat, og Clover, der er det knap så hårdt arbejdende aristokrati, tager del i revolutionen, men bliver opgivet som revolutionen manifesteres. Boxer kan desuden sammenlignes med Aleksei Grigorievich Stakhanov (efter hvem Stakhanov-bevægelsen er opkaldt) eller den kinesiske boxerrevolution, der også blev opgivet af Sovjet.

Hønsenes lille revolution, der drevet af deres ønske om at beholde de æg de lægger, ligner til en forveksling de mange russiske bønder der brændte deres gårde, blot for at regeringen ikke skulle overtage dem.

Orwell skrev bogen på baggrund af sine erfaringer i den spanske borgerkrig.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: