Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Karl 5. (Tysk-romerske rige)

, copi af et portræt af Titian (Tiziano Vecellio, 1490-1576)''.]]Karl V, *24. februar1500-†21. september1558 var konge af Spanien fra 1516 og kejser af Det Tysk-romerske rige fra 1519. Han blev født i Gent, Nederlandene, som søn af Filip 1 (den Smukke) af Kastilien og Johanne (den Vanvittige) af Spanien. I 1506 arvede han Østrig og Nederlandene efter sin fader, og allerede som 15-årig overtog han ledelsen af disse riger.

Table of contents
1 Udenrigspolitik
2 Indenrigspolitik
3 Se også:

Udenrigspolitik

I 1519 blev Karl desuden valgt til konge af Tyskland, efter at bedstefaderen, den habsburgske kejser Maximilian 1, var afgået ved døden. Samme år arvede han Spanien efter sin moder. I oktober 1520 blev Karl kronet i Aachen som konge af Tyskland, og han antog ved samme lejlighed titel af tysk-romersk kejser.

Fra 1521 udkæmpede Karl flere krige mod Frankrig, hvor Frans 1 også meldte sig som kandidat til kejserværdighheden. Det endte med, at Karl vandt opgøret i 1525. 2 år senere angreb han Norditalien og Rom, og det endte med, at Paven blev fængslet.

Kort efter opstod der et nyt problem mod øst, hvor tyrkerne havde påbegyndt en belejring af Wien i 1529.

Indenrigspolitik

Et andet - og større problem for Karl, var Martin Luther, som omkring 1517 indledte en reformatorisk bevægelse i Tyskland. Mange bønder blev grebet af de nye tanker, og de rejste sig i 1524 mod deres gejstlige og verdslige herrer, men opstanden blev slået ned med hård hånd af fyrsterne. På rigsdagen i Worms i 1521 fik Karl Luther dømt fredløs.

Trosstridighederne udløste en serie krige i Tyskland, hvor Karl var nødt til gribe ind i sin egenskab af øverste landsherre. I 1547 besejrede han i første omgang de protestantiske fyrster, men han led nederlag i 1552, da Frankrig støtter de nordtyske oprørere. Karl måtte afstå bispedømmerne Metz, Toul og Verdun (alle i Lorraine) til Frankrig.

Ved den Augsburgske Religionsfred i 1555 blev det bestemt, at undersåtterne skulle bekende sig til samme tro som deres fyrsterr. Karl blev efterhånden så frustreret over de stadige kampe, at han abdicerede i 1556. Hans vældige rige blev opdelt i en østrigsk del og en spansk del. Den østrigske del gik til Karls broder, Ferdinand 1, som blev tysk-romersk kejser i årene 1558-1564. Den spanske del gik til sønnen Filip 2 Sine sidste år tilbragte ekskejseren i et spansk kloster, hvor han døde den 21. september 1558.

Se også:

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
Maximilian 1
1508-1519
Ferdinand 1
(1556-1564)Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: