Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Karl Gustav-krigen

"Karl Gustav-Krigen" indledtes i 1657 med at Kong Frederik 3 1. juni erklærer Sverige og Kong Karl X Gustav krig. "Karl Gustav-krigen" skulle være revanche for nederlaget i Horns krig og Torstenson-Krigen i 1645. Først den 20. juni modtog svenskekongen krigserklæringen i den vestpreussiske by Torun.

Krigen indledes med et mislykket angreb på det svenskbesatte bispedømme Bremen-Verden, hvorefter svenskerne besatte Jylland, mens Danmark sejrede i Halland og generobrede de i 1645 afståede norske landsdele.

I Oktober indtog svenskerne Frederikodde (Fredericia), efter et slag, hvor over 1000 danske soldater faldt, og rigsmarsk Anders Bille dødeligt såret, blev taget til fange.

Det blev en kraftig isvinter, og bælterne frøs til, så de svenske tropper kunne krydse over bælterne; først til Fyn, som nås 30. Januar 1658. Via Tåsinge, Langeland, Lolland, og Falster nåede man Sjælland, og allerede den 15. februar stod de 20 km fra København. Den danske statsledelse var lammet af panik og Frederik 3. indgik den ydmygende fredsaftale i Roskilde.

Hvad danskerne på det tidspunkt dog var uvidende om, men svenskerne derimod gennem opsnappede depescher vidste, var at Brandenborg og Østrig besluttet at sænde 23 000 soldater til Danmark som hjælp mod det svenske kvælergreb. De svenske fredsforhandlere begyndte sænke deres krav på landafståelser og fik meget travlt med at få freden undertegnet. Når danskerne siden fik nys om undsætningshæren var det for sent.

Den svenske konge, Karl X Gustav, var dog ikke tilfreds med aftalen og fortsatte krigen frem til sin død i 1660.


Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: