Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kastellet

Kastellet er et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa. Det fremstår i dag som en femstjernett konstruktion. De fem bastioner er navngivet hhv. Kongens, Dronningens, Grevens, Prinsessens og Prinsens bastion. Kastellet har endog sin egen kirke, Kastelskirken, og en mølle.

Historie

Kastellet blev grundlagt af Danmarks byggelystne konge Christian IV d. 28. oktober 1624.

Det var meningen af der skulle have været bygget et slot, så kongen selv kunne søge tilflugt på Kastellet. Det blev dog droppet af økonomiske grunde.

Kastellet blev ikke færdig i Christian IV's regeringstid, og det blev Frederik III som forstærkede skansen. Efter svenskernes belejring af København i 1658 -1660, blev den hollandske ingeniør Henrik Rüse tilkaldt for at om- og udbygge skansen. Den fik navnet Citadellet Frederikshavn, men er bedre kendt som Kastellet.

Kastellet forsvarede i 1807 bravt København mod englændernes angreb under det københavnske bombardement, men måtte overgive sig sammen med resten af byen.

Renoveret 1989-1999 vha. midler fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Christen Købke (1810-48) malede mange af sine motiver på Kastellet. Det er værker som i dag anses som verdenskunst. En del kan ses på Statens Museum for Kunst.

Fængslet på Kastellet

Arrestbygningen på Kastellet var bygget op til kirken, med huller fra fængselscellerne ind til kirkerummet, så fangerne kunne følge med i gudstjenesterne.

Struensee afventede sin henrettelse i Kastellets fængsel. Også Griffenfeld har siddet her. Statsfanger sad på Kongens nåde.

Kastellet i dag

I 2004 fyldte kastellet 340 år, det markeredes med et ”åbent-hus” arrangement d. 31. oktober.

I dag ejes Kastellet af Forsvaret, og anvendes af bl.a. chefen for Hjemmeværnet, Forsvarets Efterretningstjeneste og Det Kgl. Garnisonsbibliotek, samt Mars og Merkur.

Kastellet er fredet og fungerer både som militærområde, kulturhistorisk mindesmærke, museum og park.

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: