Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Koncentrationslejr

En koncentrationslejr, ofte forkortet kz-lejr, er en stor lejr for samling af f.eks. oppositionelle eller etniske grupper. Nogle koncentrationslejre er bygget for udryddelse af de internerede, eller som slavelejre, medens hensigten med andre kan være kun internering. Betegnelsen bruges mest i forbindelse med lejre hvor de internerede er civile der holdes fanget uden lov eller dom.

I USA anvendte man koncentrationslejre over for indianerne, men disse lejre tog man ikke i pressen afstand fra. Derfor er det Briterne som var de første til at anvende koncentrationslejre, under Boerkrigen i Sydafrika, hvor titusinder på titusinder af boere og sorte blev spærret inde i lejre, hvor de døde af hunger, tørst og sygdomme. Det var på denne tid betegnelsen "koncentrationslejr" blev opfundet for at beskrive de britiske lejre.

I løbet af det tyvende århundrede var staters tvangsmæssige internering af civile blevet mere almindeligt og havde nået et klimaks med folkemord i nazisternes lejre og i Sovjets GULAG-lejre, hvor millioner af mennesker blev udryddet. Derfor har "koncentrationslejr" ofte i dag mange konnotationer af "udryddelseslejr", selv om det strengt taget ikke behøver at være en Sovjet- eller Nazi-lejr.

Idag driver USA en koncentrationslejr på Guantanamo på Cuba. USA kalder fangerne for «ulovlige kombattanter» og mener dermed at de falder udenfor Genève-konventionen.

HenvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: