Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Korea

Korea er en halvø i Sydøstasien. Det koreanske folk deler slægtsstamme med mongolerne, og bosatte sig i Korea omkring år 3000 f.kr. Folket blev delt op i klaner som i fællesskab ejede jorden. For at undgå indavl var det forbudt at gifte sig med en fra sin egen familie/klan – en skik der stadig eksisterer i dag.

Omkring år 0 var klanerne organiseret i 3 forskellige kongeriger – Koguryo, Paekche og Shilla. Disse 3 kongeriger dækkede tilsammen det areal der i dag er Korea. Omkring år 680 e.kr. havde Shilla samlet alle 3 riger til ét rige. Men siden gik det ned ad bakke, og i 918 grundlagde en tidlige købmand – Wangkon – et nyt dynasti; Koryo, forløberen for navnet Korea. På 50 år fik det nye rige erobret hele gamle Shilla. Siden da er landet blevet erobret af både mongolstormen og forskellige kinesiske dynastier, men har bevaret en vis selvstændighed. Bl.a. kunne kongerne nogenlunde selv bestemme, så længe de anerkendte den kinesiske kejser som deres overhoved, og ikke satte sig op mod hans beslutning. I 1392 blev Yi-dynastiet grundlagt, og den nye konge fik kejseren af Kina til at vælge et nyt navn. Det blev Choson, som betyder morgenstilhedens land, et navn som Korea stadig bliver kendt under i dag. Det bliver dog ikke så gerne brugt af koreanerne i dag, eftersom det også var det navn Japanerne brugte, under deres brutale besættelse.

Koreanerne, havde importeret livsstil og religion fra kineserne, men de havde dog deres eget sprog; men ikke noget alfabet. Det synes kong Sejong var for dårligt, så den 9. oktober 1446 blev det nye alfabet, hangul offentliggjort. 28 bogstaver som kunne beskrive alle koreanske tanker og følelser. ”Selv vindens susen og hundenes gøen kan beskrives ved det” og ”begavede personer vil kunne lære det på en enkelt morgen,” og ”selv en tåbe vil kunne forstå det på 10 dage.”

Mellem 1876 og 1894 øgede Japan deres indflydelse på Korea. De tvang handelsaftaler igennem, og i 1894 blev et oprør slået ned af indbudte kinesiske tropper, og uindbudte japanske samme. Efter sejren angreb Japan kineserne, som efter et års krig måtte give afkald på deres tusinde år gamle overhøjhed over Korea, der nu var et selvstændigt land. Efter sejren optrådte Japan som Koreas herskere, og tvang mange reformer igennem. Men kongen skjulte sig i den russiske ambassade, som ydede ham beskyttelse. I 1897 følte han sig igen tryg og forlod ambassaden, og blev samme år kronet til kejser, for at vise at man nu var uafhængigt af både Japan og Kina. Og landet skiftede navn fra Choson til Teahan Cheguk (det store Han kejserrige.) Men i 1905 vandt Japan en krig mod Rusland, og krævede Korea som krigsbytte. Kejseren blev degraderet til konge, en embedsmand, der kun skulle svare til den japanske regering blev nedsat, og navnet blev igen Choson.

Japanerne regerede landet hårdt og brutalt, indtil efter anden verdenskrig, hvor landet blev befriet efter Japanernes overgivelse, hvor Sovjet besatte landet nord for den 38. breddegrad, og USA syd for. Siden våbenhvilen i 1953 har halvøen været delt mellem republikkerne Nordkorea og Sydkorea.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: