Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kryptozoologi

Kryptozoologi beskæftiger sig med mytologiske eller uddøde dyr, der antages at eksistere, selvom der ikke findes pålidelige beviser for deres eksistens.

Kryptozoologiens dyr falder indenfor tre dyregrupper:

  • Velkendte dyr på mærkelige steder, f.eks. løven på Fyn og lossen i Stenderupskovene ved Kolding.
  • Officielt uddøde dyr, f.eks. den tasmanske pungulv, der officielt uddøde i 1936. Eller den mystiske dinosaur-lignende Mokele Mbembe, der skulle leve i en søen Lake Tele i Den Demokratiske Republik Congo.
  • Fantasivæsener, havuhyrer, søslanger og afskyelige snemænd m. fl.

Cand.scient. Lars Thomas er Danmarks eneste kryptozoolog, han har skrevet op til flere bøger om emnet.

Zoologen Bernhard Heuvelman siges traditionelt at have opfundet begrebet kryptozoologi. Kryptozoologien regnes ofte som en pseudovidenskab, da nogle kryptozoologer har en antropologisk indgangsvinkel til emnet i modsætning til en rent videnskabelig.

Mange dyr, der før hørte under kryptozoologien er ved hjælp af krytozoologernes forskning identificeret som almindelige dyr eller fænomener. Eksempler kunne være okapien, næbdyret og Kraken. Kryptozoologer argumenterer derfor at man skal være mere åben overfor lokale rygter og myter om mystiske dyr, da der sagtens kan være noget om snakken. Lokale ved ofte mere om deres nære omgivelser og dyrene, der lever der, end fremmede videnskabsmænd.

Den blå fisk er ofte brugt som eksempel på en vigtig grund til at fortsætte og støtte kryptozoologien. Fisken, der blevet kaldt det levende fossil troede man var uddød for 65 millioner år siden. Men i 1938 blev et levende eksemplar fanget i et fiskenet ved kysten ud for Afrika. Fisken er et bevis på, at der trods vores store videnskabelige landvindinger og store fremskridt stadig findes mange uudforskede områder på Jorden, hvori ukendte dyr sagtens kan eksistere.

I kryptozologien kan det dog ofte være svært at skelne skidt fra kanel. Mennesker tiltrækkes af de gode historier om spændende ukendte monstre og dette har mange gange ført til fremkomsten af falske beviser. Kryptozoologernes opgave består derfor ofte i at efterforske fremkomne beviser og om muligt tilbagevise dem som fusk.

Efterforskningen af rapporterne om en puma eller panter på den sydengelske hede indebar undersøgelser af kadavere af dræbte får. En stor kat dræber og æder af et får på en helt anden måde end f.eks. forvildede flokke af tamhunde. Tågede billeder af katten blev undersøgt og sammenlignet med udseendet på almindelige katteracer. Illegalt indførte store katte til England blev eftersøgt og ejere blev interviewet om eventuelle bortløbne dyr. På denne måde blev der ryddet op i beviserne. Desværre kunne mysteriet ikke umiddelbart løses, selvom de fleste beviser kunne identificeres som resultater af hunde eller almindelige kattes færden. Der var rent faktisk en ejer af en illegal stor kat, som manglede sit kæledyr og den sydengelske hede dækker et stort vildt område... Selv i Danmark, hvor vi har en temmelig nydelig og velfriseret natur fremkommer der jævnligt nye rapporter om løver, pumaer og losser.

Table of contents
1 Se også
2 Eksterne henvisninger

Se også

Eksterne henvisninger

ikke mere kategoriseret under kryptozoologi

vejvisere

lister, nyhedsgrupper

nogle gratis bøger - eBooks

blandet


Denne artikel var dagens artikel den 2. oktober 2004.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: