Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Loke

Loke er en jætte i den nordiske mytologi. Han bor i Asgård og alle guderne respekterer ham, for han har blandet blod med selveste Odin. Trods det er Loke i mange tilfælde kilden til mange problemer i den nordiske mytologi. Loke betyder den svigefulde.

Loke er fx far til de tre største monstre: Midgårdsormen, Fenrisulven og Hel, som han har med Angerboda. Alle tre monstre spiller fremtrædende roller ved Ragnarok, hvor de hver slår nogle af de mægtigste guder ihjel.

Desuden har Loke sønnerne Narfe og Vale med sin kone Sigyn elske (kærlighed). Derudover sønnen Sleipner, som han har med Svadilfare. Han fik Sleipner på en ganske besynderlig måde. Se Muren omkring Asgård.

Ud over det har Loke tit en finger med i spillet, når noget går galt. F.eks. da Idun og hendes fortryllede æbler blev bortført til Udgård og da Sif mistede sit hår. Ofte har Lokes gale streger dog en tendens til at ende med held i uheld, som da Sif fik erstatning i form af et fortryllet guldhår. I samme omgang fik Asgård flere nye fortryllede skatte.

Loke ender med at blive straffet for alle sine ugerninger. Se Loke straffes.

Loke er omtalt utallige steder i kilderne; i den ældre Edda har han sit helt eget digt - Lokes skænderi - der egentlig er et skuespil, hvor han dukker op som uvelkommen gæst til en fest og giver samtlige de tilstedeværende guder og gudinder tørt på - Odin anklages for transvestitisme, Freja for blodskam osv. osv. osv. - indtil Tor jager ham bort.

Lokes straf er omtalt i Vølvens spådom, i prosa-ledsageteksten til Lokes skænderi samt i Gylfaginning.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: