Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ludwik Lejzer Zamenhof

Ludwik Lejzer Zamenhof (15. december 1859-14. april 1917) er skaberen af esperanto, det mest udbredte kunstsprog.

Zamenhof var ikke lingvist, men havde et omfattende kendskab til sprog. Hans modersmål var russisk (fra faren) og jiddisch (fra moren), og han talte desuden flydende polsk og tysk, og kunne læse fransk, græsk, latin, italiensk, engelsk, hebraisk, aramaisk og volapyk, og havde et vist kendskab til spansk og litauisk.

Zamenhof blev født 3. december 1859 efter den julianske kalender i byen Białystok; (det er det polske navn for byen - den er i dag polsk) som dengang lå i det russiske imperium. Białystoks befolkning tilhørte hovedsageligt 3 etniske grupper: polakker, hviderussere og jiddisch-talende jøder. Zamenhof var ked af de mange skænderier mellem disse grupper. Han antog at hovedårsagen til had og fordomme lå i gensidige misforståelser grundet manglen på et fælles sprog som kunne bruges som et neutralt kommunikationsmiddel mellem folk med forskellig etnisk og sproglig baggrund.

Siden flyttede familien til Warszawa hvor Zamenhof gik i gymnasiet. Imens arbejdede han på et internationalt sprog. I 1878 var hans projekt Lingwe uniwersala færdigt, men Zamenhof var for ung til at publicere det og gav det til sin far, for at han skulle gemme det indtil Zamenhof havde afsluttet sin uddannelse. Faren mente imidlertid at det var tidsspilde, og brændte værket.

Zamenhof begyndte at læse medicin først i Moskva og senere i Warszawa. Han fandt i 1881 ud af at hans første sprogprojekt var blevet brændt, og begyndte at lave et nyt.

I 1885 afsluttede han sine universitetsstudier og begyndte at arbejde som øjenlæge i Warszawa. Efter at have prøvet at skaffe midler til at udgive sit andet sprogprojekt i et par år, udgav han det i 1887 med økonomisk hjælp fra sin kommende svigerfar. Bogen blev udgivet under pseudonymet Doktoro Esperanto (den håbende doktor) som sproget siden fik sit navn fra. For Zamenhof var det ikke blot et sprog, men også et middel til at sprede sine ideer om fredelig sameksistens mellem forskellige folk og kulturer.

Zamenhof døde i Warszawa den 14. april 1917.


Denne artikel var dagens artikel den 15. december 2004.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: