Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Lund universitet

Lund Universitet blev oprettet som en del af forsvenskningen efter, at Sverige i 1658 erobrede Skåne, Halland og Blekinge. Allerede Karl X Gustav priste sådanne planer. Initiativet blev taget af kirken og det kommende universitets første rektor Bernhard Oelreich (1626-1686), som vækkede Magnus Gabriel De la Gardies interesse for et universitet i Lund. Beslutningen om oprettelsen kom i 1666, og selve akademiet blev indviet den 28. januar 1668. Formålet var at skabe et universitet der kunne måle sig med de bedste udenlandske, men fremfor alt udgøre et center for uddannelse af svenske præster som skulle pumpes ud i de fra Danmark nyerobrede provinser. Præsterne var kongens vigtigste redskab i forsvenskningsprocessen på grund af den kontrolle de udøvede i samfundet blandt den almindelige befolkning. Den omnationaliserede danske biskop Peder Winstrup bakkede svenske-kongen op i hans planer og mente, at en ny højere læreanstalt skulle tvinge skånske studenter at holde sig inden for det svenske riges nye grænser. Tidligere havde det store flertal af skåninger studeret ved Københavns Universitet. Den kommende forsvenskning af skåningerne måtte således udøves på alle samfundsplaner. Det nye læresæde blev navngivet til minde af Karl X Gustav, som på det tidspunkt var død, og blev kaldet Regia Academica Carolina. Universitetets segl, et over en bog liggende løve, med et løftet sværd i den ene lab (!), eksisterer mærkelig nok end i dag. Mærkelig, på grund af at sværdet i 1668 skulle ses som en trussel rettet mod Danmark, en situation som næppe kan anses for at være aktuel i dag.

Universitetet var dog ikke det første i byen. Akademiet i Lund 1425-1536 var Danmarks første egentlige universitet.

I dag er Lund universitet med syv fakulteter, forskningscentrum samt specialhøjskoler, den største enhed for forskning og højere udddannelse i Skandinavien. Halvdelen af universitetet ligger i Lund, men mange uddannelses- og forskningsinstitutioner ligger i Malmø og Helsingborg.

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: