Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Mähren

Mähren (latin Moravia) er en historisk region i Centraleuropa, der sammen med det noget større Bøhmen nu udgør staten Tjekkiet. Hovedstaden er Brünn (Brno). Regionen er opkaldt efter elven Morava (mars), der omgiver den, hvor slaviske stammer slog sig ned på et tidspunkt efter år 500.

Stor-Mähren var et slavisk kongerige der omfattede nutidens Mähren og Slovakiet mellem 833 og begyndelsen af det 10. århundrede. Riget blev siden svækket og magyarerne (ungarere), der kom fra Asien, ødelagde det i 907. Den vestlige del blev annekteret af kongeriget Bøhmen i 955, overtaget af Polen i 999 og blev endelig en del af Bøhmen igen i 1019. Mährens befolkning blev stort set tjekkifiseret i 1800-tallet. Den østlige del, nutidens Slovakiet, blev i syd erobret af ungarerne i 920'erne, og i 1000 eller 1001 blev hele nutidens Slovakiet overtaget af Polen under Boleslaus I. Polens overhøjhed ophørte i 1025 eller 1029 og i 1030 blev den sydlige halvdel igen indtaget af ungarerne, der beholdt den til slutningen af det 14. århundrede.



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: