Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Manchester United

Manchester United (officielt virksomhedsnavn Manchester United Plc) er en engelsk fodboldklub.

Hjemmebanen hedder Old Trafford.

Klubben blev i 1878 under navnet Newton Heath Lancashire & Yorkshire Railroads (LYR) oprettet af en gruppe jernbanearbejdere hos selskabet Lancashire & Yorkshire Railroads som ville spille lidt fodbold i fritiden.

Op gennem 1890'erne mistede den dog forbindelsen og opbakningen fra selskabet, og derefter skrottede man endelsen LYR, således at navnet blev til Newton Heath.

I 1902 var klubben dog på konkursens rand, men blev reddet af nogle investorer.

På grund af denne redning, så skiftede klubben navn, så den istedet hed Manchester United Football Club.

Klubbens position i 2004 som værende verdens største sports-franchise er kommet ud af et århundrede, hvor klubben oplevede alt ligefra de største katastrofer til de største triumfer. I 1958 led klubben den største katastrofe nogensinde, da holdet var på vej hjem fra en Europa Cup-semifinale imod Røde Stjerne. Flyet måtte nødlande i München, men da det så skulle lette igen gik det galt. 8 spillere samt 15 journalister og flypersonale døde. Blandt spillerne som døde var Duncan Edwards, som i en alder af blot 21 år døde den kolde februar dag i 1958. Han var spået til at blive en af Englands bedste spillere nogensinde. Blandt de overlevende var den unge Bobby Charlton, som i 1966 førte England frem til verdensmesterskabet.

Manageren, den succesrige Matt Busby, som senere blev adlet, overlevede efter flere dage på hospitalet i München.

Blot ti år senere efter denne tragedie den 6. februar 1958, kunne Matt Busby stå med Europa Cup trofæet i hænderne. Den skotske manager havde på blot 10 år bygget en klub og et vinderhold op fra bunden og vundet den mest prestigefyldte turnering i verden.

Efter Matt Busby-epoken måtte der gå lang tid, før der igen var stor succes i Manchester-klubben. Alex Ferguson blev hentet til klubben i november 1986. 13 år senere vandt han The Treble (Champions League, det engelske mesterskab samt FA Cup samme år) med spillere som Peter Schmeichel, David Beckham, Andrew Cole og Ole Gunnar Solskjær på holdet.

Roy Keane og Paul Scholes, som begge var en vigtig del af det storvindende hold, måtte undværes i Champions League-finalen på grund af karantæner, men blev vundet med en sejr på 2-1 i den mest dramatiske fodboldfinale nogensinde. Efter et kvarters spil førte FC Bayern München med 1-0, hvilket var stillingen da den officielle tid udløb, men i overtiden slog Manchester United til og i det 93. minut sikrede Ole Gunnar Solskjær det eftertragtede trofæ med scoringen til 2-1.

Klubbens største spiller var Eric Cantona, som kom til klubben i 1992 og stoppede sin karriere i 1997.

Henvisninger/kilder

ManUtd.com - Klubbens officielle hjemmeside OldTrafford.dk - Dansk Manchester United websiteDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: