Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Martyr

En martyr (fra græsk μαρτυς, 'vidne') er en person som giver sit liv for sin religiøse tro eller overbevisning. Historisk er begrebet særlig knyttet til kristendommen, især til forfølgelserne i romersk tid og under det senere missionsarbejde, men også i andre religioner er martyrbegrebet vigtigt.

Table of contents
1 Kristendom
2 Islam
3 Levende martyrer
4 Politiske martyrer
5 Verdslige martyrer

Kristendom

Martyrium er nævnt i Apostlenes Gerninger, hvor steningen af St. Stefan (som traditionelt kaldes Kirkens proto-martyr) beskrives. Det fremgår, at det er en god handling at give sit liv for troen, og at belønningen er frelse. I de kirker som praktiserer helgenkult indtager martyrer en særstilling. I Den katolske kirke findes en speciel proces for helgenkåring af martyrer; blandt andet kan kravene om dokumenterede mirakler bortfalde.

I romersk tid blev kristne ofte forfulgt for deres tro. Romerske myndigheder accepterede at de dyrkede en anden gud, men tillod ikke at de alene dyrkede ham. De måtte også dyrke de hedenske guder, og i flere tilfælde blev ulykker og naturkatastrofer tilskrevet de kristnes modvilje mod at ofre til gudene. Det blev derfor krævet at kristne skulle vise deres loyalitet ved at ofre til en hedensk guddom; ret ofte til kejserens billede. Mange valgte at nægte dette, hvilket førte til dødsstraf. Straffen blev gerne fuldbyrdet på specielt smertefulde måder, som korsfæstelse eller ved at blive kastet for vilde dyr. Oldkirken stillede meget strenge krav til kristne, og der foregik længe en debat om, hvad man skulle gøre med dem som faldt fra når de blev stillet over for valget mellem at foretage et hedensk offer eller dø. Efterhånden kom man frem til at det rette var at tage dem tilbage i kirken, men de måtte gøre streng bod.

I missionstiden efter Romerrigets sammenbrud i vest led også mange missionærer martyrdøden under deres forsøg på at sprede kristendommen.

I moderne tid har kristne martyrier ofte været knyttet til politiske begivenheder, som f.eks. præster og nonner der er blevet dræbt i Latinamerika fordi de har talt indianeres og fattiges sag. Der findes ingen sikker oversigt over hvor mange kristne som bliver dræbt under omstændigheder som gør at de kan betegnes som martyrer.

Intra-kristne martyrier

Til tider har forskellige kristne grupper undertrykt hinanden med magt. Også de som er blevet dræbt i sådanne sammenhænge regnes ofte som martyrer. De anses da ikke som forsvarere af troen mod en ydre fjende, men som forsvarere af det, deres kirke opfatter som den sande tro. Tydelige eksempler på dette finder man i forbindelse med Reformationen i England, hvor både katolikker og protestanter blev forfulgt under de forskellige regenter. Begge trossamfund anser dem som blev brændt i denne periode for martyrer.

Danske martyrer

Næstekærlighedens martyrer

Enkelte mennesker er blevet kaldt næstekærlighedens martyrer, fordi de ofrede liv og helbred for andre mennesker som en følge af deres tro. Blandt de mest fremtrædende i denne kategorie er jesuittnovicen Aloysius Gonzaga, som døde 23 år gammel efter at være blevet smittet under arbejde med pestsyge.

Islam

Inden for islam er martyrbegrepet i moderne tid ofte knyttet til fundamentalistiske grupper. Det bruges mange ganger i politisk sammenhæng, for eksempel i forbindelse med selvmordsbomber. Det klassiske islamiske martyrium er døden i krig mod vantro, og dette spillede en stor rolle i korstogstiden. En martyr er garanteret en plads i Paradis, og dette højnede moralen blandt troppene, og betød at mange var villige til at risikere livet i krig.

Levende martyrer

Ordet martyr bruges også ofte om personer som ofrer meget, uden at de nødvendigvis blir dræbt. Dette kan f.eks. være personer som vælger at gå i fængsel for deres tro eller overbevisning. Denne brug af begrebet anses af mange for uheldig; selv om der kan være tale om et stort offer er der forskel mellem at sætte sig i eller blive sat i en reversibel situation og at ofre livet.

Politiske martyrer

I politisk sammenhæng bruges begrebet særlig om personer som blev myrdet for deres overbevisnings skyld, som f.eks. Martin Luther King jr og Steve Biko. Det bruges også i tilfælde hvor det individuelle martyrium ikke kommer så klart frem, som f.eks. personer som blir dræbt under demonstrationer.

Nogle gange kan der være overlapning mellem det religiøse og det politiske aspekt - Martin Luther King var både en religiøs leder og en politisk leder, og der kan argumenteres for at han traf sine politiske valg på grund af sit religiøse ståsted. Et andet eksempel på dette er Óscar Romero, ærkebiskop i El Salvador, som blev myrdet mens han fejrede messe, men af politiske årsager. Den katolske kirke har ikke entydigt defineret ham som martyr, fordi det ikke var på grund af sin tro han blev dræbt, men på grund af sin politiske aktivitet.

Verdslige martyrer

I en del tilfælde omtales også personer som ikke er blevet dræbt som følge af et bevidst valg om noget som martyrer. Dette kan f.eks. være terrorofre, eller soldater som dør i krig. Særlig i Amerikas forente stater har det været almindeligt at politikere omtaler faldne soldater som martyrer, underforstået at de har ofret sig for de værdier landet står for.



Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: