Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

MP3

MP3 er en forkortelse for MPEG-1 Audio Layer 3 og er en audio-komprimerings-standard, oprindeligt udviklet af det tyske Fraunhofer-Gesellschaft.

Den udmærker sig ved at kunne give nær-cd kvalitet ved relativt lave bitrater (kbit/s). Det har gjort den populær til udveksling af musik via internettet og til brug i bærbart musikudstyr (mp3-afspillere), da et stykke musik kan komprimeres til ca. en tiendedel af den oprindelige størrelse og stadig lyde næsten som den ukomprimerede original.

Mp3 benytter destruktiv kompression, hvilket vil sige at en del af den oprindelige lyd skæres bort under komprimeringsprocessen. For at undgå at lytteren opdager, at der mangler en del af lyden, benyttes en psyko-akustisk model, der bygger på hvilke lyde mennesket opfatter og hvilke der, groft sagt, overdøves af andre lyde.

Kvaliteten af Mp3-filer kan varieres på flere måder. For det første er der i MPEG-1-standarden ikke angivet nogen officiel metode til indkodning af Mp3-filer, derfor findes der et stort antal programmer til dette i svingende kvalitet. Derudover tillader standarden forskellige grader af kompression - målt i kilobit pr. sekund - svingende fra 32 til 320 kbit/s samt tre forskellige sampling frekvenser: 32, 44,1 og 48 kHz. Da en cdr anvender 44,1 kHz er dette den langt mest benyttede inden for Mp3-indkodning. Mange brugere af mp3-formattet mener, at 128 kbit/s er tilstrækkeligt til at der ikke kan skelnes melem Mp3- og cd-lyd, mens entusiaster mener, dette er for lav en kvalitet.

Musikfiler i Mp3-formattet begyndte at sprede sig på internettet i starten af 1995. På dette tidspunkt havde filer i Mp2-formatet allerede været på internettet i små to år. Udbredelsen af Mp3-filer førte til udvikling af programmer som Winamp og Napster. Napster var forløberen for fildeling via de såkaldte peer-to-peer-netværk.

Andre lignende teknologier

Der eksisterer mange andre teknologier der komprimerer lyd destruktivt:
 • Ogg Ogg Vorbis fra Xiph.org Foundation er et Open Source codec
 • mp3PRO fra Thomson Multimedia
 • MPC (tidligere MP+), afledt af Mp2
 • MPEG-1/2 Audio Layer 2 (Mp2), Mp3s forgænger
 • MPEG-4 AAC, der bruges af LiquidAudio og Apple Computers iTunes, er den officielle efterfølger til Mp3
 • ATRAC, bruges i Sony's Minidisc
 • AC-3, bruges i Dolby Digital og DVD
 • QDesign, bruges i QuickTime ved høje bitrater;
 • Windows Media Audio (WMA) fra Microsoft, der ligesom Mp3 er bredt understøttet af hardware
 • RealAudio fra RealNetworks, bruges ofte til at streame lyd fra websider

Der findes også lydformater der i modsætning til de ovenstående, ikke benytter destruktiv kompression:
 • SHN
 • FLAC
 • Monkey's AudioDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: