Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Mund

Munden er åbningen hvorved et dyr eller et menneske indtager mad. For det meste er munden at finde i hovedet, men dette er ikke nødvendigvis sandt for alle dyr.

Munden er det første led i et komplet fordøjelsessystem, hvor maden bliver indtaget, behandlet og til sidst sendt ud af anus. Det komplette fordøjelsessystem er at finde hos mange dyr, men der findes tilfælde hvor dyrene ikke har et anus, og derfor bruges munden her til dette formål.

Der findes dyr, som ikke engang har en mund. Disse dyr lever allerede i et fordøjelsessystem, og derfor behøver de ikke deres eget.

Hos mange dyr har munden dele til enten tygge mad, holde mad eller sprøjte gift ud. For at tygge mad bruges tænder, hvilket også bruges af mange dyr til nedlægge deres bytte med. Fugle har et næb, hvilket er en knoglet mund, som også er effektiv til at spise med.

Et menneskes mund har en øvre læbe og en nedre læbe. Disse spiller sammen en vigtig rolle i tale, ansigtsudtryk, kys, måden at drikke, oral sex og rygning. Børn er automatisk født med en sutterefleks, hvorved de instinktiv ved hvordan de suger næring fra deres mor ved brug at deres læber og kæben.

Munden bliver desuden dekoreret af kvinder ved brug af læbestift, som farver læberne i en stærkere farve (f.eks. rød).

Hvis man vil holde god bordskik, er det bedst at holde munden lukket når man tygger mad. Desuden er det heller ikke god skik at tale med mad i munden.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: